Românii care donează sânge primesc dobânzi mai mari la titlurile de stat Fidelis

Din 18 septembrie și până pe 3 octombrie, Ministerul Finanțelor publice va derula o nouă rundă de finanțare prin titluri de stat Fidelis. Investitorii sunt persoane fizice care împrumută statul român.

Astfel, în ediția de toamnă a Fidelis, cu numărul 13,  statul român iese cu cinci tranșe de subscriere: trei în lei și două în euro.

Pentru euro statul plătește dobânzi de 5,3% pe an pentru titlurile de stat scadente în octombrie 2028 și 3,9% pentru cele din octombrie 2024, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.

Titluri de stat Fidelis cu dobânzi mai mari pentru donatorii de sânge

Cele în lei sunt structurate astfel: dobândă de 6,25% pe an pentru titlurile de stat scadente în octombrie 2024, 7,1% pe an pentru cele sca­dente în octombrie 2026. Pentru românii care donează sânge dobând va fi de 7,25% pe an cu scadența în 2024.

În concluzie, dobânzile pentru euro pot ajunge la 5,3%, iar cele în lei 7,25%. Odată încheiată perioada de subscriere a titlurile de stat adresate investitorilor persoane fizice ajung la Bursa de Valori București. De aici orice investitor le poate cumpăra titluri Fidelis. Aici însă prețul va depinde de raportul dintre cerere și ofertă și de condițiile din economie.

Aceste titluri de stat Fidelis sunt neimpozabile.

Din vara lui 2020 încoace, adică de la prima emisiune Fidelis, statul român a strâns circa 20,5 mld. lei. Precedenta emisiune de titluri de stat s-a derulat în august când statul român a atras 2,4 mld. lei de la micii investitori.​

Guvernul a pus problema impozitării veniturilor din dobânzi obținute din titluri de stat.

Vezi și: Măsură fără precedent a Guvernului Ciolacu în goana sa după bani!

Totuși, în urma discuțiilor din Coaliție se pare că acestea nu vor fi imozitate.

Citește și: Ministerul Finanțelor își astupă deficitul prin noi titluri de stat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole