Românii îşi vor putea înmatricula vehiculele online

Publicat: 27 feb. 2024, 22:01, de Vasile Bahrim, în ECONOMIE
Românii îşi vor putea înmatricula vehiculele online

Într-un pas semnificativ spre digitalizare, șoferii români vor avea în curând posibilitatea de a-și înmatricula vehiculele online, grație unui nou proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, trimis deja spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Inițiativa promite să simplifice și să eficientizeze procedura de înmatriculare a vehiculelor, eliminând necesitatea de a vizita personal sediile Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV).

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaților pe 27 februarie 2024, va permite cetățenilor să efectueze online nu doar înmatricularea vehiculelor, ci și transcrierea dreptului de proprietate sau radierea unui vehicul din circulație. Acest lucru va fi posibil printr-o aplicație administrată de DRPCIV, care va solicita introducerea unui set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, încărcarea documentelor în formă electronica.

Implementarea sistemului de înmatriculare auto online va reduce semnificativ timpul de așteptare și birocrația, facilitând un proces mult mai rapid și mai convenabil pentru șoferi. În plus, se așteaptă ca acesta să contribuie la descongestionarea sediilor DRPCIV și la îmbunătățirea experienței generale a utilizatorilor.

Prin această inițiativă, România se aliniază la standardele digitale din ce în ce mai răspândite la nivel global, oferind un serviciu public modern, accesibil și sigur.

Așteptările sunt mari, iar cetățenii se vor bucura de beneficiile digitalizării acestui serviciu esențial în momentul în care legea va intra în vigoare, după promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial.