Românilor le place arta. Muzeul Național de Artă, votat cel mai frumos din România

Publicat: 27 aug. 2020, 07:34, de Roxana Roseti, în SOCIAL , ? cititori
Românilor le place arta. Muzeul Național de Artă, votat cel mai frumos din România

A spune că toți românii sunt uniți de pasiunea pentru artă ar fi, la prima vedere, un  nonsens. Mai ales în vremurile în viteză și cu sensibilități reduse pe care le trăim. Un sondaj recent relevă că da, românilor le place arta!

Românilor le place arta, iar 90% dintre aceștia consideră că nu trebuie să ai cunoștințe specializate ca să te poți bucura de muzee și expoziții, potrivit unui studiu realizat la nivel național de Art Labs Research. Totodată, 30% dintre participanții la studiu au declarat că vizitează expoziții de artă. Sau participă la activități care au legătură cu arta cu o frecvență de o dată pe lună.

Potrivit aceluiași studiu, Muzeul Național de Artă al României a fost votat cel mai frumos muzeu din România. De cealaltă parte, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a fost votat de români drept cel mai frumos muzeu din afara țării (31,3%). Constantin Brâncuși a fost votat de 88,2 % dintre respondenți drept cel mai cunoscut artist român al tuturor timpurilor. Urmat fiind de Nicolae Tonitza.

Sondaj: Modul preferat de a consuma artă

De asemenea, pentru 64% dintre participanții la sondaj, vizitarea muzeelor și galeriilor de artă din țară, dar și din străinătate reprezintă modul preferat de a consuma artă. Aproximativ 30% sunt mai puțin tradiționaliști, preferând evenimentele dedicate artei stradale. De asemenea, 6% dintre români participă și la cursuri de artă. Toți participanții la studiu au declarat că vizitează muzee, galerii de artă, spații expoziționale sau participă la evenimente dedicate artei cel puțin o dată pe an. Aproape jumătate dintre ei se dedică acestor activități de cel puțin 5 ori pe an, iar unul din trei respondenți, o dată pe lună.

Pictura este expresia artistică favorită a românilor. Peste jumătate dintre participanții la studiu (52,9%) au susținut că sunt fani ai picturii. Aceasta a fost urmată în clasament de arta „new media” (arta contemporană, care folosește noile tehnologii – realitate augmentată, realitate virtuală – 23,5%), instalații de artă (11,8%), reprezentațiile de artă (5,9%), artă grafică (5,9%). Un număr foarte mic de respondenți au ales sculptura. Între artă clasică și artă contemporană, preferințele sunt echitabil împărțite: aproape 30% dintre români au o afinitate mai mare pentru arta clasică, la fel ca procentul celor care o preferă pe cea contemporană, în timp ce restul de 40% preferă, în aceeași măsură, și artă clasică, și artă contemporană.

Sondaj: Românii au o viziune democratică

Cei care au ales arta clasică își motivează alegerea prin faptul că se potrivește mai bine personalității lor (80% dintre participanți).  „Românii sunt pasionați și deschiși să descopere noi medii și au o viziune democratică, în materie de stiluri. Un aspect extrem de interesant este faptul că oamenii consideră că arta este pentru oricine și că nu este dedicată exclusiv cunoscătorilor. Deși oferta locală este limitată, având în vedere că majoritatea muzeelor locale celebre sunt în Capitală. Cu toate acestea, românii sunt deschiși să își extindă aria de interes. Acordând o atenție sporită turismului cultural și vizitând muzee recunoscute, din Rusia, Europa și SUA”. Declarația aparține reprezentanților Art Labs Research, compania internațională de cercetare în domeniul artei și culturii care a realizat studiul. La studiu au participat 482 de respondenți din țara noastră.