Roșia cherry în trei culori, de la Buzău

Publicat: 12 iun. 2024, 12:45, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Roșia cherry în trei culori, de la Buzău
Foto: BRGV Buzău

Cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) din Buzău așteaptă, zilele acestea, eliberarea brevetului de invenţie pentru un nou tip de tomată, roșia cherry tricoloră.

Roșia cherry tricoloră, denumită provizoriu „Rapsodia”, poate creşte până la 5 metri înălţime în spaţii protejate, cu o producţie de până la 7 kilograme/vrej.

Roşia cherry reprezintă o varietate botanică şi este strămoşul tuturor roşiilor cultivate. Dimensiunea roşiilor cherry variază de la  cât vârful degetului mare până la cea a unei mingi de golf, și pot fi sferice sau ovale.

Noua varietate de tomată cherry tricoloră, denumită provizoriu ”Rapsodia”, este colorată în trei nuanţe, de mărime medie, cu fermitate ridicată. Soiul are fructe rotunde, cu o aromă şi un gust specific, parfumate şi intens aromate.

„Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă. I-am dat denumirea provizorie de ‘Rapsodia’. Fructul prezintă trei culori – verde, galben şi roşu-cafeniu – la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă. Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame. Planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni. Este un soi foarte gustos, iar după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată. Potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5 – 7 kg, în funcţie de spaţiul de dezvoltare. În plus, are şi aspect comercial plăcut. Această tomată este preţioasă şi din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli și dăunători. În consecință, tratamentele sunt mai puţine sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic. Vorbim de o producţie sănătoasă. Pe de altă parte, compoziţia bio-chimică a fructelor arată că avem o serie de substanţe benefice sănătăţii: licopen, caroten, vitamine, săruri minerale”, a explicat directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Pentru obţinerea acestui soi, cercetătorii au lucrat peste 20 de ani.

„Soiul a fost finalizat și cum aşteptăm brevetul de invenţie. Se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obţinut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate. Este o premieră, spunem noi, pentru România şi nu numai. Seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate”, a precizat cercetătorul buzoian.

BRGV Buzău deţine o colecţie bogată de germoplasmă de roşii, constând din peste 3.600 de genotipuri. Dintre acestea, peste 35% sunt soiuri  tip cherry.