Cultivi tomate, primești subvenție și pentru alte legume. Reguli noi pentru legumicultori, din 2025

Publicat: 16 mart. 2024, 07:30, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Cultivi tomate, primești subvenție și pentru alte legume. Reguli noi pentru legumicultori, din 2025
https://cultivaprofitabil.ro/

De anul viitor, se așteaptă să fie schimbată maniera în care vor fi acordate subvenții/ajutoare de minimis producătorilor care cultivă legume în spații protejate. Marea noutate este faptul că va trebui ca jumătate din suprafață să fie ocupată de tomate, în timp ce pe restul terenului se pot pune și alte plante, de la salată, ridichi și până la ceapă.

Dacă până acum ne-am obișnuit să existe scheme de ajutor pentru programul Tomata, pe de o parte, și pentru legume cultivate în spații protejate, pe de altă parte, de anul viitor lucrurile s-ar putea schimba radical, susțin fermierii, care au primit asigurări în acest sens din partea ministrului Agriculturii, Florin Barbu.  

Citeste si Legătura dintre Gheorghe Flutur, ambasadorul SUA în România și Ucraina

„De la anul, ni s-a promis că se va schimba această subvenție și ni se vor da 1.500 de euro pentru fiecare 10 ari de spațiu protejat, Astfel, dacă ai 2.000 de mp vei avea 3.000 de euro, vei avea 5.000 mp primești 7.500 de euro, cu condiția ca pe jumătate din suprafață să existe tomate. Pentru restul poate să fie toate culturile care pot fi înființate în spațiul protejat: ridichi, ceapă, salată etc”, a declarat la AgroTv Marian Baronescu, un cunoscut legumicultor din localitatea Perișor, județul Dolj, care este și cadru universitar.

Asociațiile de legumicultori au fost prezente în urmă cu câteva zile la o întâlnire la Ministerul Agriculturii, unde s-a discutat despre problemele legumiculturii românești, dar și despre măsurile avute în vedere de autorități în perioada următoare.

Ce ajutor de minimis se alocă în 2024

În acest an, producătorii de legume în spații protejate primesc mai multe subvenții prin intermediul programului Tomata, dar și al programului pentru susținerea de legume în spații protejate.

Primele sume vor intra în conturile producătorilor de legume la finele lunii februarie și reprezintă cei 1.000 de euro/1.000 mp pentru producția realizată în Ciclul II de producție din 2023.

Programul Tomata, defalcat în două etape

  • În cadrul Programului Tomata se vor plăti 1.500 euro/1.000 euro mp pe beneficiar până pe data 30 iunie pe cadrul temporar de criză ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Aceeași sumă se acordă și pentru programul Usturoiul, dar este vorba de 1.500 euro/ha.
  • Pentru Programul Tomata înscrierea se face până pe 12 aprilie, inclusiv, în timp ce la Programul Usturoiul termenul este de 19 aprilie.
  • După plantare, legumicultorii anunță Direcția Agricolă, urmează apoi inspecția la fața locului. Ajutorul va fi plătit până pe 30 iunie.
  • Pentru partea a doua a Programului Tomata urmează să apară un nou HG pentru restul sumei de 1500 euro, dar aceasta va fi acordată ca ajutor de minimis. Banii ar intra să intre în conturi până în luna septembrie, după cum ne-a declarat recent Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Liberi Olt.
  • Cine nu se înscrie pentru ajutorul de 1.500 euro primit pe cadrul temporar de criză ca urmare a agresiunii asupra Ucrainei, nu primește nici ceilalți 1.500 de euro.

Programul destinat susținerii producţiei de legume cultivate în spaţii protejate

În a doua parte a anului, Ciclul II de producție, producătorii români vor putea să acceseze și Programul destinat susținerii producţiei de legume cultivate în spaţii protejate. Suma se ridică la 1.000 euro/cultură/1000 mp, banii urmând să ajungă le fermieri în primele luni din 2025. Există, însă, promisiuni de la conducerea Ministerului Agriculturii, după câte se pare că suma ar putea să ajungă la 2.000 euro/1.000 mp.

Se acordă sprijin pentru următoarele tipuri de culturi: tomata, castravete, vânăta, fasole urcătoare, ardei gras, gogoșar, kapia, salata verde, spanac, ridichi și ceapă verde.

De asemenea, după 30 martie 2024 urmează să înceapă plățile cuplate pentru culturile înființate în câmp.