Roșiile de pe tarabe, sub lupa autorităților

Publicat: 29 mai 2025, 07:27, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Roșiile de pe tarabe, sub lupa autorităților
Foto: digi24.ro

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a anunțat că va demara o serie de controale pentru produsele de sezon comercializate în piețe. Roșiile vor fi controlate cu precădere.

Sunt controale de amploare în piețele din țară, unde roșiile românești sunt verificate la conținutul de pesticide. Acestea au intrat în vizorul ANF după ce, anul trecut, au fost în topul produselor care conțineau substanțe periculoase pentru consum. Doar în județul Galați se vor face de 5 ori mai multe teste. Anul trecut, 80% din neconformitățile la roșii au fost găsite acolo. Lucrul este explicabil, având în vedere că unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară, Matca, se află în județ.

Până acum, verdețurile de primăvară, în special salata verde, au fost produsele la care s-a constatat un conținut ridicat de substanțe periculoase.

Roșiile care sar în ochi ajung în laboratoarele ANF

Inspectorii fitosanitari au verificat dacă fermierii au folosit pesticide periculoase pentru a avea produse care să îți „sară în ochi”. Prima oprire a fost într-o piață mare din București, unde au fost prelevate trei probe, de la producători din Ilfov, Giurgiu și Olt.

„Singura metodă prin care putem determina dacă fructele sau legumele conţin urme de pesticide sunt analizele în laborator”, a spus Romeo Şoldea, preşedintele ANF.

Anul trecut, roșia a fost produsul găsit cel mai des cu reziduri de pesticide. Doar în Matca, județul Galați au fost prelevate 7 probe ce conțineau substanțe periculoase pentru consum, iar acum autoritățile vor face de 5 ori mai multe teste în acel județ.

Pe tarabe mai sunt și roșii din import, lucru care a indus în eroare chiar și unii consumatori. Acestea nu pot fi verificate de aceeași autoritate a statului, pentru că intră în atribuțiile altei instituții: ANSVSA (Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Probele prelevate vor fi duse la laboratorul din Băneasa, acolo unde se vor testa pentru 368 de substanțe. În cazul în care producătorul a folosit substanțe periculoase, riscă o amendă între 250 și 1.000 de lei, iar marfa este confiscată.

Pentru unii legumicultori a devenit o practică obișnuită să utilizeze în exces soluții pentru tratament și stimulare a creșterii. Ei încearcă, astfel, să grăbească creșterea, astfel încât să-și vândă produsele cât prețurile sunt încă mari. De multe ori, produsele fitosanitare sunt folosite „după ureche”. Rezultatul este acumularea în produse a unor cantități periculoase pentru sănătatea consumatorilor.