Rusia a câștigat 66 miliarde de dolari din petrol și gaze, în primele două luni ale războiului. Principalii cumpărători sunt din UE

Rusia a câștigat 66 de miliarde de dolari din exportul de combustibili fosili în cele două luni de la invazia sa în Ucraina, deoarece a profitat de creșterea prețurilor mărfurilor, în ciuda faptului că s-a confruntat cu sancțiuni dure, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetare independent.

Uniunea Europeană a importat 71% din combustibilii fosili ruși în valoare de 46 de miliarde de dolari prin transporturi și conducte de gaz, arată raportul Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, citat de Business Insider.

Germania a fost cel mai mare importator – primind comenzi în valoare de 9,6 miliarde de dolari. Italia, China, Țările de Jos, Turcia și Franța au fost următorii cei mai mari cumpărători, arată studiul.

Cercetarea evidențiază modul în care Rusia a continuat să beneficieze de exporturile de energie, o sursă cheie de venituri pentru economie, în ciuda faptului că națiunile occidentale se deplasează pentru a sancționa țara din cauza agresiunii sale din Ucraina.

În timp ce SUA și Marea Britanie au impus interdicții asupra importurilor de energie din Rusia, UE a acceptat până acum să interzică doar cărbunele rusesc. Deoarece aceste mișcări au un efect direct asupra pieței globale a energiei, prețurile petrolului și gazelor au crescut din cauza amenințărilor duble a aprovizionării mai scăzute și a scăderii volumelor de import.

Unele țări au încercat să se „autosancționeze”, evitând importurile rusești de combustibili fosili. Livrările de petrol străin din Rusia au scăzut cu 20% în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu perioada de dinaintea invaziei, arată datele CEAC. Dar economia a reușit să compenseze volumele mai mici cu prețuri mai mari, ceea ce înseamnă că veniturile sale aproape s-au dublat față de anul precedent, în ciuda reducerii exporturilor.

Datele de transport au arătat, de asemenea, că Rusia se luptă să devieze mărfurile destinate inițial cumpărătorilor europeni. Wall Street Journal a raportat recent că peste 11,1 milioane de barili care părăsesc Rusia au fost încărcați pe vapoare cu destinații necunoscute.

Președintele rus Vladimir Putin nu pare să fie atât de amenințat de o interdicție europeană a energiei, pe cât s-ar aștepta liderii UE.

„Așa-zișii parteneri din țări neprietenoase recunosc că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gaze naturale, de exemplu”, a declarat el la o ședință guvernamentală televizată din 14 aprilie, conform Reuters.

CEAC a spus că exporturile de combustibili fosili au contribuit la finanțarea războiului lui Putin împotriva Ucrainei și a recomandat înlocuirea importurilor de combustibili fosili din Rusia cu energie curată.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole