Rusia trebuie să asigure accesul inspectorilor AIEA la centrala de la Zaporojie, afirmă Washingtonul

Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat luni un responsabil american, potrivit căruia opţiunea ‘cea mai sigură’ ar fi o oprire ‘controlată’ a reactoarelor, transmite AFP.

‘Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă’, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei ‘zone demilitarizate’ în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului.

Grossi reclama de mai multe luni să poată merge la faţa locului, avertizând asupra ‘riscului real de catastrofă nucleară’.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol.

1 COMENTARIU

  1. Armata ucraineană a suferit cele mai mari pierderi în luptă în timp ce încerca să lanseze operațiuni contraofensive în trei direcții diferite. Mai multe atacuri nereușite ale armatei ucrainene au dus la pierderea a 26 de tancuri și a 23 de vehicule de luptă de infanterie, ceea ce este pe măsura batalioanelor de tancuri și, respectiv, puști motorizate.

    După cum reiese din datele prezentate, încercarea de a trece la contraofensivă nu numai că a fost zădărnicită, ci a dus și la pierderi foarte grave. Ținând cont de faptul că există o lipsă acută de echipament militar în arsenalul armatei ucrainene, pierderea unui batalion de tancuri și vehicule de luptă de infanterie este foarte semnificativă, ceea ce nu exclude posibilitatea ca acum Forțele Armate ale Ucrainei va trebui să se retragă chiar și din pozițiile ocupate anterior, deoarece fără o acoperire adecvată pentru vehiculele blindate , armata ucraineană pur și simplu nu are posibilitatea de a asigura apărarea pozițiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...