Rușii fortifică Piața Roșie și fac pregătiri pentru Ziua Victoriei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/ziua-victoriei-rusia.jpg)
Rușii se pregătesc de marea aniversare de pe 9 Mai, ziua transformată de Vladimir Putin într-o sărbătoare grandioasă, în care Kremlinul afișează în fața lumii arsenalul militar de care dispune. Ce a mai rămas din el. Poporul rus trăiește însă intens ziua de 9 Mai, în care sărbătorește înfrângerea nazismului de către sovietici, în cel de-al Doilea Război Mondial.
Rușii fortifică Piața Roșie pentru Ziua Victoriei, așa cum este denumită în Rusia ziua de 9 Mai. Ea este sărbătorită în fiecare an printr-o paradă militară în Piața Roșie, pe 9 Mai. Ea nu coincide însă cu celebrarea victoriei contra nazismului în Occident, unde festivitățile au loc pe 8 Mai.
Pentru a sărbători în liniște, autorităţile ruse au amplasat lângă Moscova şi în regiunea din jurul capitalei ruse 280 de sisteme de apărare antiaeriană, aduse din diferite locuri de pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse într-un singur scop: de a proteja Piaţa Roşie de eventuale atacuri ucrainene cu drone, după cum a declarat, luni, expertul militar ucrainean Denis Popovici pentru postul de televiziune Freedom din Kiev.
În acest context, el a apreciat că numeroase obiective militare de pe teritoriul Rusiei au rămas fără protecţie antiaeriană, devenind astfel potenţiale ţinte pentru forţele armate ucrainene. „Relativ recent, o uzină pentru fabricarea de drone a fost lovită în oraşul rusesc Elabuga. Aceasta este o întreprindere cheie unde sunt asamblate drone de tip Shahed. Ţara agresoare le foloseşte pentru a ataca oraşe şi sate ucrainene. Fiecare atac al Forţelor armate ucrainene asupra instalaţiilor ruse reduce capacitatea acestora de a susţine războiul“, a subliniat Denis Popovici.
Rușii fortifică Piața Roșie și fac pregătiri pentru Ziua Victoriei. Nu ar avea capacitatea de a se proteja 100% atât pe linia frontului, cât şi la Moscova.
„Pe 9 mai va avea loc o paradă la Moscova. 280 de sisteme de apărare antiaeriană au fost desfăşurate în apropierea Moscovei şi în regiunea Moscovei pentru a proteja această paradă de atacurile dronelor şi ale altor tipuri de arme ucrainene“, a afirmat Popovic. El apreciază că, în primele luni ale invaziei ruse, puţini şi-ar fi putut imagina posibilitatea ca Ucraina să dispună de drone care să lovească adânc în teritoriul Rusiei.
Cu o zi în urmă, drone ucrainene au lovit uzina Strela din regiunea rusă Briansk. Întreprinderea este specializată în producţia de electronice pentru industria militară a Rusiei. După acest atac, uzina şi-a suspendat temporar activitatea.
La 3 mai, forţele ucrainene au întreprins un atac masiv cu drone împotriva mai multor ţinte militare din Rusia. Între altele, a fost vizată baza navală rusă din Novorossiisk, unde Moscova şi-a transferat o parte din navele de război de la baza din Sevastopol (Crimeea), pentru a le pune la adăpost de atacurile ucrainene.
Putin vorbea de un armistițiu de 3 zile în această perioadă
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat recent un armistiţiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste. Încetarea focului ar urma să intre în vigoare la miezul nopţii de miercuri, 7 mai, şi va dura 72 de ore, până la miezul nopţii de sâmbătă (10 mai, ora 24.00), precizează un comunicat al Kremlinului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins iniţiativa Moscovei, propunând o încetare a focului pentru 30 de zile. În plus, Zelenski i-a avertizat pe liderii străini care intenţionează să vină la parada din Piaţa Roşie că Kievul nu le poate garanta „securitatea“.
„Nu se ştie ce va face Rusia la această dată. Ar putea întreprinde diferite măsuri, cum ar fi incendii, explozii, iar apoi să dea vina pe noi“, a declarat preşedintele ucrainean, citat de AFP.
Rușii se tem de eventuale atacuri ucrainene cu drone
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat afirmaţiile preşedintelui ucrainean, spunând că Zelenski proferează o „ameninţare directă” la adresa „siguranţei fizice a veteranilor care vor participa la paradă şi festivităţi în această zi sacră”.
În Ucraina, anunţul lui Vladimir Putin privind armistiţiul a fost văzut de observatori ca o modalitate de a preveni atacurile ucrainene care ar putea perturba ceremoniile. Kievul atacă în mod regulat ţinte din Rusia cu dronele sale cu rază lungă de acţiune, care au lovit şi Moscova de mai multe ori ca răspuns la bombardamentele ruseşti care îi distrug teritoriul de peste trei ani de război.
Casa Albă a susţinut tot lunea trecută că Donald Trump doreşte un armistiţiu „permanent” în Ucraina şi nu doar unul temporar, precum cel anunţat de Moscova, potrivit AFP.
Citește și: Marcel Ciolacu, după decizia de a preda mandatul de premier: „Oricum mă schimba viitorul președinte“ (VIDEO)