S-a „născut” un război hibrid împotriva UE

Criza refugiaților de la frontiera dintre Polonia și Belarus se menține în actualitate, șeful cabinetului de la Varșovia afirmând că tensiunile din ultimele săptămâni sunt efectul unui „război hibrid împotriva UE”.

După cum notează Poliitico, premierul polonez acuză „cea mai mare încercare de a destabiliza Uniunea din ultimii 30 de ani”. „Țările europene îl acuză pe președintele belarus Lukașenko că îi folosește pe migranți pentru a pune presiune pe UE. Relațiile cu Minskul au devenit încordate după alegerile prezidențiale disputate în august 2020. Uniunea Europeană a impus sancțiuni Belarusului după reprimarea protestelor post-electorale, deturnarea unui avion de linie european în mai 2021 și facilitarea fluxului de migranți la granița cu Polonia”.

Pe de altă parte, ministrul polonez al Apărării, citat de The Guardian, este de părere că Belarus și-a schimbat tactica în privința refugiaților. „Deși sunt semne că actuala criză s-a mai detensionat, Mariusz Blaszczak a declarat că se așteaptă ca actuala confruntare de la frontieră să mai dureze un timp. Belarusul și-a schimbat tactica, iar acum dirijează grupuri mai mici de oameni spre diverse puncte de la frontiera estică a UE. Occidentul acuză Republica Belarus că a creat această criză în mod artificial, aducând oameni – în general provenind din Orientul Mijlociu – și îndreptându-i spre frontieră cu promisiunea că li se va facilita trecerea în UE. Belarusul a respins această ipoteză, criticând în schimb UE pentru că nu îi primește pe migranți”, mai indică The Guardian.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole