S-a „născut” un război hibrid împotriva UE

Criza refugiaților de la frontiera dintre Polonia și Belarus se menține în actualitate, șeful cabinetului de la Varșovia afirmând că tensiunile din ultimele săptămâni sunt efectul unui „război hibrid împotriva UE”.

După cum notează Poliitico, premierul polonez acuză „cea mai mare încercare de a destabiliza Uniunea din ultimii 30 de ani”. „Țările europene îl acuză pe președintele belarus Lukașenko că îi folosește pe migranți pentru a pune presiune pe UE. Relațiile cu Minskul au devenit încordate după alegerile prezidențiale disputate în august 2020. Uniunea Europeană a impus sancțiuni Belarusului după reprimarea protestelor post-electorale, deturnarea unui avion de linie european în mai 2021 și facilitarea fluxului de migranți la granița cu Polonia”.

Pe de altă parte, ministrul polonez al Apărării, citat de The Guardian, este de părere că Belarus și-a schimbat tactica în privința refugiaților. „Deși sunt semne că actuala criză s-a mai detensionat, Mariusz Blaszczak a declarat că se așteaptă ca actuala confruntare de la frontieră să mai dureze un timp. Belarusul și-a schimbat tactica, iar acum dirijează grupuri mai mici de oameni spre diverse puncte de la frontiera estică a UE. Occidentul acuză Republica Belarus că a creat această criză în mod artificial, aducând oameni – în general provenind din Orientul Mijlociu – și îndreptându-i spre frontieră cu promisiunea că li se va facilita trecerea în UE. Belarusul a respins această ipoteză, criticând în schimb UE pentru că nu îi primește pe migranți”, mai indică The Guardian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...