S-a votat! Gorghiu: Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român

Publicat: 14 mai 2024, 14:09, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
S-a votat! Gorghiu: Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român

Parlamentul României a adoptat un proiect de lege care schimbă regulile pentru cei care încearcă să fugă de justiție.

Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, care stabilește regulile pentru acoperirea cheltuielilor judiciare în cazul persoanelor care au fugit de urmărirea penală sau de la judecată, și pentru recuperarea cheltuielilor suportate pentru aducerea lor înapoi în România. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat că acest proiect de lege este „rațional”. Ea a explicat că persoanele care au fugit de justiția română vor trebui să suporte costurile aducerii lor înapoi în țară, subliniind că statul român a cheltuit aproape 10 milioane de lei în 2023 pentru aceste scopuri. Legea urmează să fie promulgată.

Scopul proiectului de lege este să completeze cadrul legislativ privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, având în vedere limitarea fenomenului „fugarilor” și descurajarea acestui comportament infracțional.

Astfel, costurile legate de aducerea în țară a persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau de la judecată vor fi luate în considerare la stabilirea cheltuielilor judiciare.

În plus, în ceea ce privește costurile aducerii în țară a persoanelor condamnate care se sustrag de la executarea pedepsei, autoritățile române vor avea dreptul la recuperare, prin intermediul unei acțiuni civile la instanța competentă.

„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiţia din România. Asta pentru legea fugarul plăteşte a fost adoptată astăzi de Parlament, Camera Deputaţilor mai exact, şi merge la promulgare. Se ştie că unii dintre condamnaţi şi-au descoperit valenţe de atleţi penali, dar ştiţi că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe aceşti fugari aproape 10 milioane de lei. Ministerul Justiţiei a făcut acest proiect de lege de bun simţ. Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, a afirmat Alina Gorghiu despre proiectul de lege care a trecut de Parlament.

Ministrul Justiţiei a adăugat că „sunt două scenarii, cel în care inculpatul fuge de urmărirea penală sau de judecată şi atunci costurile aducerii în ţară se adaugă la cheltuielile judiciare, iar al doilea scenariu este atunci când condamnatul fuge de executarea pedepsei şi, în situaţia asta banii vor fi recuperaţi printr-un proces civil intentat de ministerul care a făcut cheltuielile”.

„Mergem înainte”, a conchis Gorghiu.

Pe 15 aprilie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei a fost decizional şi, astfel, legea merge la promulgare.