„Să-și mai modereze cererile”: Zelenski, în viziunea unui analist militar

Publicat: 28 mart. 2022, 21:30, de Eliza Popa, în News , ? cititori
„Să-și mai modereze cererile”: Zelenski, în viziunea unui analist militar

Analistul militar Marian Zidaru a explicat că Ucraina trebuie să reziste în continuare ca până acum, însă discursurile președintelui Zelenski ar trebui să fie mai moderate în ceea ce privește solicitarea de „no-fly zone”.

Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre cum ar putea NATO să ajute în continuare Ucraina, fără să riște generarea unui Al Treilea Război Mondial.

„Ucraina ar trebui să reziste în continuare, dar să fie reținută în a mai face acele declarații cu no-fly zone, cu prezența trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei. Din punctul acesta de vedere, cred că Ucraina trebuie să fie mai moderată – și nu atât Ucraina, cât cel mai reprezentativ om al ei, Zelenski”, este de părere Marian Zidaru, care a comentat la Radio Europa FM vizavi de solicitările Ucrainei de implicare a NATO în conflict.

Un război între două lumi?

Analistul militar spune că Ucraina ar trebui să își mai modereze cererile, pentru că într-un fel dau apă la moară propagandei Kremlinului, care susține că este un război între două lumi. „Și cei din NATO au avut ce au avut cu Rusia încă dinainte de acest război”. 

M-am liniștit de mult privind NATO, după ce am înțeles că Ucraina nu este acceptată pentru că Alianța se teme de chestiuni controversate”, spunea recent Zelenski în unul dintre discursurile sale.

Pe de altă parte Deutsche Welle se înteba dacă, în totă această „poveste”, e inutil talentul oratoric al lui Zelenski: „E degeaba dibăcia extraordinară cu care, ca Pavel în Corinteni, s-a făcut ”tuturor totul” și evocă liderilor și popoarelor Vestului marile lor dureri istorice, traumele lor naționale, ca să ”câștige cursa” și să ”primească premiul”? Recompensa maximă ar fi ajutorul necesar păstrării ființei naționale și a statalității ucrainene și victoriei în fața agresiunii și terorismului imperiului putinist. Defel. Liderul de la Kiev nimerește ce ochește”, notează DW.