Sabotaj UDMR. România riscă să rămână fără cele șase plaje ”Blue Flag”

Publicat: 08 feb. 2023, 14:33, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Sabotaj UDMR. România riscă să rămână fără cele șase plaje ”Blue Flag”

Ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, și sforarul șef din acest minister, secretarul general Corvin Nedelcu- ”Slinosu”, au întârziat cu bună știință scoaterea la licitație a peste 200 kmp de plaje nou înființate doar pentru a fi închiriate clienților politici care n-au nimic comun cu turismul.

Întârziere controlată de …interesele tandemului Barna Tanczos-Corvin Nedelcu

 PUTEREA a semnalat recent faptul că Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a pregătit un proiect de ordonanță de urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024. Este vorba de o suprafață de 2.155.365 mp, adică vreo 215 hectare de plajă nou înființată cu fonduri europene.

Numai că, tandemul UDMR Barna Tanczos-Corvin Nedelcu a întârziat cu bună știință emiterea ordonanței de urgență pentru ca să expire contractele de închiere a plajelor încheiate anul trecut de către operatorii economici. Astfel, s-a creat posibilitatea ca toate cele 215 ha de plajă nou înființate să fie scoase la închiriere, înclusiv acele plaje care au fost închiriate anul trecut. Practic, prin această întârziere controlată cei doi au urmărit ca plajele să fie date spre închiriere și unor clienților politici care n-au nicio legătură cu turismul de pe Litoral.

Mai mult, tandemul Barna Tanczos-Corvin Nedelcu a încercat să evite o dezbatere publică a acestei ordonanțe, dar fără succes. În schimb, cei doi vătafi ai Mediului au pasat responsabilitatea organizării unei dezbateri publice și totodată a licitațiilor către secretarul general adjunct, Teodor Dulceață, finul Noricăi Nicolai (vezi FOTO).

Principiul lui Barna Tanczos: “Am promis… dar nu am garantat”

Dezbaterea publică de ieri a proiectului de ordonanță de urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024 organizată la sediul Ministerului Mediului a fost una extrem de furtunoasă. Reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au acuzat conducerea Ministerului Mediului de sabotare a turismului de pe Litoral și totodată a programului de guvernare al actualei coaliții.

”Există suspiciuni rezonabile că proiectul OUG a fost întârziat în mod intenționat, pentru a expira, la sfârșitul anului 2022, contractele de închiriere a suprafețelor de plajă în scop turistic încheiate cu operatorii economici, în vederea organizării unui noi licitații”, se menționează în adresa FPTR către ministrul Barna Tanczos (vezi documentul în facsimil).

Totodată, ministrul UDMR al Mediului este acuzat că una a promis anul trecut la Constanța și altceva a făcut la București, fiind practic, ca personajul din acea reclamă “am promis… dar nu am garantat”. Mai direct, e ca-n proverbul ”a promite-i lucru mare, a te ține de cuvânt e o prostie”.

Avertismentul FPTR: Vor doar să facă bani

”Actualul sistem de asociere (fără a exista un act juridic care să ateste asocierea) care permite unor firme mijlocii sau mari (asociați) să participe la una sau mai multe licitații, împreună cu operatori economici din turism, creează premizele “apariției unor intermediari” în gestionarea plajelor mărind artificial tariful de cazare care include gratuit și sezlogul sau tariful de sezlong pentru turiștii și vizitatorii individuali”, avertizează FPTR.

Totodată, FPTR atrage atenția conducerii Ministerului Mediului că ”Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, închiriază tot ce prinde, nu o interesează dacă suprafața de plajă are sau nu utilități – apă curentă, canalizare, curent, etc.. Vor doar să facă bani” și ”În mod normal, stabilirea tuturor sectoarelor de plajă care pot fi închiriate în scop turistic ar trebui să se faca de către o comisie constituită din reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai autorității publice centrale responsabile în domeniul turismului și ai autorității publice locale direct interesate”.

România riscă să rămână fără cele 6 plaje premiate cu titlul ”Blue Flag”

Patronatele din turism au propus o serie de modificări la proiectul de ordonanță privind închirierea celor 215 kmp de plajă, ceea ce l-a deranjat serios pe controversatul Teodor Dulceață, cel care a condus dezbaterea. Surprinzător, conducerea Admnistrației Naționale Apele Române, adică directorul general Sorin Lucaci și adjunctul acestuia, Laszlo Barabaș, n-au scos o vorbă la dezbaterea de ieri, deși s-au ridicat o mulțime de probleme ce țineau direct de ANAR. În schimb, patronatele din turism au avertizat că prin întârzirea organizării licitației privind închirierea plajelor, România riscă să rămână fără cele șase plaje clasificate Blue Flag, adică iar să ieșim din circuitul turistic internațional.

Care sunt plajele cu “Blue Flag”  din România

Conform site-ului oficial Blue Flag, România are 6 plaje premiate cu titlul ”Blue Flag” în 2022: Citadel Beach; Plaja Azur; Vega Vintage Beach – Mamaia; Phoenicia Beach; Marina Regia Beach, “Phoenicia Blue View” din Olimp. Calificativul, care este acordat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, le oferă turistilor garanţia că în aceste locuri apa şi nisipul sunt curate şi că există suficienţi salvamari pregătiţi să intervină în situaţii de risc.