Salvarea locurilor de muncă: De cât capital au nevoie firmele europene

Publicat: 03 mart. 2021, 10:30, de Roxana Roseti, în ECONOMIE , ? cititori
Salvarea locurilor de muncă: De cât capital au nevoie firmele europene

Guvernele europene trebuie să ajute companiile să îşi consolideze capitalul propriu. În caz contrar se vor confrunta cu un val de falimente şi pierderea a 15 milioane de locuri de muncă.

Aceasta relevă o analiză realizată de experţii Fondului Monetar Internaţional, potrivit Bloomberg.

Instituţia financiară internaţională estimează că injecţiile de lichidităţi publice efectuate în perioada pandemiei au salvat 30 de milioane de locuri de muncă, însă, cu toate acestea, ponderea companiilor insolvente a continuat să crească, iar firmele mici au fost afectate în mod deosebit.

Pentru a scoate firmele europene din zona de pericol, FMI susţine că este nevoie de o combinaţie de sprijin public şi privat echivalent cu 2% până la 3% din Produsul Intern Brut.

Firmele sănătoase vor crea mai multe joburi

Firmele sănătoase vor împiedica reapariţia unei ‘legături fatale’ (doom loop), un cerc vicios între economiile reale şi sectoarele financiare din Europa. Şi, mai important, firmele sănătoase vor crea mai multe joburi„, susţin responsabilii din cadrul Departamentului european al FMI, Laura Papi şi Alfred Kammer, într-o postare pe blog.

Pentru a evita capcane precum risipirea banilor publici în încercarea de a salva firme care nu sunt viabile sau permiţând proasta gestiune a firmelor care obţin sprijin public, economiştii susţin că ar trebui să fie implicate şi băncile, astfel încât sectorul privat să aibă un interes direct.