Salvat de procurori, Horodniceanu insistă că a fost victima unei înscenări

Publicat: 09 nov. 2023, 09:00, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Salvat de procurori, Horodniceanu insistă că a fost victima unei înscenări

Fostul șef al DIICOT, iertat de CSM, insistă că oprirea în trafic a fost o înscenare și că este victima unei hărțuiri.

Miercuri, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al CSM și fost șef al DIICOT.

Asta după ce, în luna mai, fostul procuror-şef al DIICOT Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, moment în care i-a întrebat pe oamenii legii dacă ştiu cine este şi a ameninţat totodată că va lua legătura cu şeful Poliţiei judeţului Iaşi. El a fost apoi a fost trimis în judecată disciplinară de către Inspecția Judiciară, pentru „atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare”, fiind pentru prima dată când un membru CSM este cercetat de Inspecția Judiciară.

Decizia Secției pentru procurori a CSM nu este definitivă și poate fi atacată la instanța supremă.

„Prelucrare trunchiată a incidentului”

Într-un comunicat remis miercuri seară, Daniel Horodniceanu transmite o serie de „precizări”, în contextul hotărârii pronunțate de Secția pentru procurori.

Horodniceanu susține că deține înregistrarea video cu momentul în care se angajează în depășirea autospecialei poliției și care arată totodată semnalizarea manevrei. Potrivit lui Horodniceanu, înregistrarea a fost expertizată de „un expert de reputație și credibilitate internațională”.

El afirmă de asemenea că „ceea ce a fost prezentat în spațiul public este o prelucrare trunchiată și scoasă din context a incidentului” și sugerează o „intentie frauduloasă” a celor doi agenți de politie, aflați – spune el – „nu într-o misiune legală, ci într-o acțiune de hărțuire”.

„Acest mod de comportament (al polițiștilor, n.r.) a generat reacția mea” – afirmă Horodniceanu, adăugând: „experiența mea trebuind să fie suficientă pentru a nu da curs nici unei provocări”.

El mai spune că va oferi toate detaliile necesare susținerii celor afirmate după ce va fi pronunțată o hotărâre definitivă în acest caz.

Comunicatul lui Horodniceanu:

  • „1. Dețin înregistrarea video a momentului în care autoturismul condus de mine se angajează în depășirea autospecialei politiei cu semnalizarea manevrei cu câteva secunde înainte de a fi oprit de agenții de poliție. Motivul final al opririi mele în trafic, invocat de politiști și preluat de mass-media, a fost că nu am semnalizat depășirea.
  • Înregistrarea video a semnalizării depășirii a fost supusă unei expertize efectuate de un expert de reputație și credibilitate internațională, expertiza concluzionând în sensul celor de mai sus.
  • 2. Înregistrarea video difuzată cu 6 luni în urmă pe numeroase canale media a fost realizată fraudulos (cu dispozitiv personal disimulat în uniformă) de agenții de poliție din cadrul Politiei Rurale Iași și diseminată cu încălcarea legii poliției și legii privind protecția datelor personale. Ceea ce a fost prezentat în spațiul public, însă, este o prelucrare trunchiată și scoasă din context a incidentului. Contextul la care mă refer, și pe care voi încerca în continuare să-l probez fără echivoc, conține indicii cu privire la intenția frauduloasa a celor doi agenți de politie, aflați nu într-o misiune legală, ci într-o acțiune de hărțuire, existând doar două variante în care ar fi procedat astfel. Au renunțat probabil la planul inițial în momentul în care m-au văzut coborând din mașină.
  • 3. Faptul că agenții de poliție intră în misiune de noapte cu Body-worn camera descărcată (a cărei posesie este obligatorie și în legătură cu funcționarea căreia aveau datoria să se asigure la intrarea în serviciu) și opresc autoturisme în trafic sub pretextul, dovedit mincinos, al nesemnalizării manevrei de depășire mă îndreptățește să nu exclud nici o versiune, nici măcar pe cea a tentativei de obținere a unor foloase. Așa cum am comunicat deja, am devenit conștient de indiciile acestei conduite de la bun început. De altfel, acest mod de comportament a generat reacția mea, experiența mea trebuind să fie suficientă pentru a nu da curs nici unei provocări. Cercetarile în curs vor elucida, sper, dacă am fost sau nu în eroare.
  • Conducătorii auto, indiferent cine sunt ca statut social sau profesional, trebuie sa aibă încredere în Politia Română, dar pentru ca încrederea să existe în mod real, este necesar ca intervenția autorității să fie întotdeauna conformă cu legea si proporțională cu fapta.
  • Hotărârea Secției pentru procurori nu este definitivă. După rămânerea definitivă a hotărârii, voi oferi toate detaliile necesare susținerii celor mai sus afirmate.”

VIDEO „Dar de ce nu mă cunoașteți oare?”

Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de polițiștii dintr-o comună din judeţul Iaşi pe motiv că a depășit viteza legală și pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.

Într-o înregistrare video distribuită în spaţiul public, se vede că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost oprit în trafic, el întrebându-l pe unul dintre poliţişti dacă ştiu că este „procurorul şef Horodniceanu de la Crimă Organizată”. Poliţistul a spus că nu îl cunoaşte, Horodniceanu întrebându-l: „Dar de ce nu mă cunoașteți oare?”.

Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală. Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.

„Am să vorbesc cu şeful IPJ”, l-a avertizat Daniel Horodniceanu pe poliţist. De asemenea, Horodniceanu a spus că este procuror de 25 de ani şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţul Iaşi.