Sancțiuni drastice pentru șoferii prinși la volan cu telefonul la ureche. Se anunță amenzi mai mari

Publicat: 22 iun. 2024, 22:49, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Sancțiuni drastice pentru șoferii prinși la volan cu telefonul la ureche. Se anunță amenzi mai mari
Sancțiuni drastice pentru șoferii prinși la volan cu telefonul la ureche. Se anunță amenzi mai mari

Sancțiuni mai dure pentru șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc. Vor primi amenzi mai mari dacă sunt prinși la volan cu telefonul la ureche. Iată ce spune legislația în vigoare și despre utilizarea difuzorului telefonului în trafic!

Amenzi dure pentru șoferii prinși la volan cu telefonul la ureche

Codul Rutier din România a înăsprit sancțiunile pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Anterior, aceștia primeau 2 puncte de penalizare și 2 puncte de amendă, dar acum riscă sancțiuni mult mai severe. În prezent, Codul Rutier prevede între 6 și 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. De asemenea, permisul de conducere poate fi reținut în anumite situații.

Potrivit Art. 100, punctul 3 (h) din legea circulației, constituie contravenţie și se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni utilizarea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Astfel, dacă şoferii sunt surprinși folosind telefonul la ureche, practic încalcă două norme de circulație: una pentru folosirea telefonului și alta pentru încălcarea unei reguli de circulație a vehiculelor. Sancţiunile prevăd posibilitatea suspendării permisului pentru 30 de zile, iar dacă are loc un accident rutier, suspendarea permisului se extinde la 60 de zile.

Dacă folosesc neregulamentar telefonul mobil fără a încălca alte legi rutiere, şoferii vor primi doar amendă, fără suspendarea permisului. Valoarea punctului de amendă este 165 de lei, astfel încât amenda poate ajunge până la 1.320 de lei.

Pe de altă parte, şoferii care vorbesc la telefon pe difuzor ținând mobilul în mână trebuie să ştie că acest lucru echivalează cu utilizarea telefonului la ureche, atrăgând aceleași sancțiuni, deoarece atenția șoferului este distrasă, iar acesta folosește doar o mână pentru a conduce.

Pentru a evita sancţiunile, şoferii trebuie să aibă telefonul fixat într-un suport pe bord și ambele mâini pe volan, utilizând un dispozitiv hands-free. De asemenea, este permisă utilizarea funcției „difuzor” sau conectarea smartphone-ului la sistemul audio al mașinii, fără a ține dispozitivul în mână.