Sanitas refuză vaccinarea obligatorie a angajaţilor din asistenţa socială. Nici testarea periodică pe banii lor nu e o soluție, susțin sindicatele

Publicat: 09 sept. 2021, 18:45, de Mihaela Verdes, în Sănătate , ? cititori
Sanitas refuză vaccinarea obligatorie a angajaţilor din asistenţa socială. Nici testarea periodică pe banii lor nu e o soluție, susțin sindicatele

Federaţia Sindicală Sanitas cere retragerea proiectului prin care se prevede vaccinarea obligatorie a angajaţilor din sistemul de asistenţă socială ori testarea periodică pe banii lor. Aceste măsuri ar încălca drepturile fundamentale ale cetăţenilor într-un stat de drept, arată reprezentanții Sanitas, într-o postare pe Facebook.

Vreţi să impuneţi obligativitatea vaccinării anti-Covid 19. Şi pentru a păstra aparenţa unei alegeri, oferiţi o aşa-zisă alternativă: testarea săptămânală, costurile fiind suportate de angajat! Sunteţi conştienţi că aceste testări reprezintă mai mult de jumătate din salariul lunar al unor categorii de salariaţi dintr-un centru social?”, se arată în postare.

Angajaţii din sistemul de asistenţă socială reprezintă una dintre cele mai afectate categorii de lucrători în perioada pandemiei de Covid-19, arată sindicaliştii.

Proiectul de ordonanță încalcă un drept fundamental

În aprilie 2021, au fost izolați câte două săptămâni la locul de muncă, în centrele de asistaţi social. A urmat o perioadă de izolare la domiciliu. Li s-a promis, în aprilie 2020, un stimulent de risc de 2.500 de lei/lună pentru perioada stării de urgenţă, S-a amânat acordarea acestor sume, mai bine de un an şi jumătate, susține Sanitas.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere este, din punctul de vedere al Federaţiei Sanitas, un instrument prin care se încalcă un drept fundamental al oricărui cetăţean dintr-un stat de drept, acela de a decide asupra propriei persoane.

Prin urmare, Federaţia solicită Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale să retragă documentul din circuitul de avizare. În prezent, personalul de îngrijire care intră în contact cu beneficiarii din centrele rezidenţiale este testat periodic încă din luna aprilie 2020, fără a reprezenta vreun pericol de transmitere sau răspândire a virusului SARS-COV 2, astfel că nu se impun măsuri suplimentare de supraveghere.

„Nu faceți experimente cu sistemul de asistență socială”

În plus, transferarea costurilor pentru testarea periodică din bugetul DSP în bugetul personal al angajaţilor reprezintă un atac la adresa veniturilor realizate de angajaţi. Măsura este discriminatorie deoarece pune angajaţii din sectorul de asistenţă socială în situaţia de a-şi valorifica la un nivel inferior veniturile realizate, în raport cu alte categorii de lucrători în sectoare publice.

În plus, nu există niciun alt sector de activitate în care vaccinarea sau, după caz, suportarea costurilor testării să fie obligatorii.

Nu faceţi experimente socio-sanitare pe angajaţii din asistenţă socială! Luaţi o singură decizie, valabilă pentru toţi angajaţii bugetari! Iar această decizie nu trebuie să aibă la bază impunerea vaccinării, ci convingerea angajaţilor privind eficacitatea ei!”, au adăugat reprezentanţii Sanitas.