Sărbători de Crăciun în pandemie: La ce restricții să ne așteptăm

Ne uităm la creșeterea alertă a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus și ne este din ce în ce mai clar că sărbătorile de Crăciun vor avea loc anul acesta în condiții speciale. Raed Arafat a făcut mai multe precizări pe marginea acestui subiect.  

Secretarul de stat din MAI spune că statul nu poate controla ce se întâmplă în spațiile private și nici nu poate intra în casele oamenilor pentru a impune reguli.

„Unii au încercat să denatureze declarațiile de la Guvern. Nu putem să intrăm în casele oamenilor și să spunem ce să facă. Asta este răspunderea lor acolo. Dacă tu vrei să sărbătorești cu încă două-trei familii, ți-ai crescut mult riscul de a te infecta, pentru că bănuiesc că nu vei sta în noaptea de Crăciun cu mască. Asta e imposibil. Așa că, modul în care îți organizezi masa de Crăciun, dacă aduci și bunicii, și alți prieteni și mai multă lume, care stau în alte zone, riscul de transmite este mai mare. Ăsta e un lucru logic.(…)Fiecare calculează riscul pe care vrea să și-l asume. Noi încercăm să limităm riscul de răspândire în spațiile publice, la locul de muncă, dăm sfaturi pentru spațiile private, dar acolo nu avem cum să mergem să controlăm, nici nu este normal. Acolo depinde de fiecare persoană și de cât de mult conștientizează riscul cu care se confruntă”, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSU Raed Arafat spune că „nu putem să ne așteptăm la sărbători ca în anul 2019, asta e clar”.

„Limitele generale le știm deja: masca cred că va fi și atunci, distanțarea va fi și atunci, limitele la activitățile în spațiile închise vor fi și atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi și alte măsuri, asta n-am cum să prezic de pe acum. Important e să sesizăm cu toții că n-avem cum să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. Vom fi în mijlocul pandemiei, în valul doi și vom fi și cu risc că, dacă nu respectăm regulile, să ne trezim cu o creștere în ianuarie-februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a declarat șeful DSU la Digi24.

Raed Arafat a explicat și dacă vom putea petrece Crăciunul alături de familie.

„În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeași casă, da! În familie lărgită înseamnă să vin și alții la tine, ți-ai asumat imediat un risc!”, a spus Arafat.

Aflat în cadrul unei conferințe de presă susținute marți seară la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă va fi de acord cu o carantinare totală în cazul în care măsurile luate în prezent nu vor avea efect.

Președintele a răspuns că nu ia în calcul o asemenea măsură.

“Nu iau în calcul o carantinare totală nici acum, nici de sărbători”, a spus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole