Sărbători de iarnă fără pomana porcului în meniu. Proprietarii de pensiuni taie din cheltuieli la mâncare  

Proprietarii de pensiuni din Covasna au fost nevoiți să taie preparatele tradiționale din oferta de sărbători pentru turiștii care vor să viziteze zona pentru a ieftini pachetele turistice.

Gradul de ocupare la pensiunile din Covasna este destul de mare, undeva la 85% în prezent, chiar dacă prețurile s-au majorat. Pentru a tine lucrurile sub control, în măsura în care se poate, proprietarii de pensiuni spun că renunță la pomana porcului din meniu, pentru că îi costă mult prea mult.

„La capitolele rezervări de Crăciun stăm bine, gradul de ocupare e de cam 85%, iar pentru Revelion mai sunt locuri, suntem pe la 55%. Mulţi au scos porcul viu din meniu, pentru că de Revelion era pomana porcului, se făcea foc de tabără, era vin fiert, dar s-a scumpit foarte mult porcul viu şi dacă va rămâne aşa nu va mai intra în meniu, În rest, vom avea cam aceleaşi oferte. S-au scumpit puţin şi preţurile, cam cu 25% din cauza facturilor”, a declarat pentru Antena3 vicepreşedintele ANTREC Covasna, Daragus Attila.

În prezent, cel mai scump pachet costă în jur de 2.000 de lei și este oferta all-inclusive de 4 zile şi 3 nopţi, cu noaptea de Revelion inclusă, carnaval, muzică live, dar şi pomana porcului. La polul opus, cel mai ieftin pachet porneşte de la 450 de lei.

Porcul de Crăciun vine din import

Din cauza pestei porcine africane, efectivele de porci din România s-au redus semnificativ. La acest moment, România a ajuns să importe undeva la 90% din carnea de porc necesară pentru consumul intern.

„Noi nu mai mâncăm porc românesc de multă vreme. Se importă 80-90% din carnea de porc. S-a terminat cu porcul românesc. După sărbători, o să vedem aici, pe colo un porc şi după îl vedem în poze şi la televizor, din păcate. Pentru că populaţiile de porci din ţara românească au ajuns la 10% la ora actuală, în condiţiile în care proiectările se duc atât de mult în sus, va fi o tragedie şi să ne apropriem de carnea de porc”, a afirmat fermierul Dimitrie Muscă, pentru Antena 3 CNN.

Cum de Crăciun mulți români se aprovizionează cu carne de porc cumpărată de la țară din gospodăriile populației, prețul a crescut spectaculos, dat fiind și cererea mare, ajungând chiar și până la 18 lei/kg, în viu.

În magazine, prețul pornește de la circa 15 lei/kg la promoție și trece de 30 lei/kg, în general.

Citește și Prețul la carnea de porc a explodat la porcii din gospodării

1 COMENTARIU

  1. Deci,concluzia ,pentru amatorii de ,,pomana a porcului ,este recomandat sa ai,,pile si relatii,,in mediul rural,pentru a te bucura in viitor de aceasta traditie .Daca nu ,se pare ca acesta traditie ,va fi inlocuita in curand cu ,,pomana insectelor,,adica ,,jambon afumat de lacusta,, sau ,,caltabos de greier,,.e.t.c. ,sau cine stie ce preparate,aflate pe masa de Craciun,alaturi de o fotografie, din albumul familiei cu defunctul ,,GHITA,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...