Satul din Maramureș unde copilăria dispare devreme: zeci de minore gravide, doar trei merg la școală
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Satul-din-Maramures-unde-copilaria-dispare-devreme-zeci-de-minore-gravide-doar-trei-merg-la-scoala.jpg)
Un cătun izolat din județul Maramureș a atras atenția autorităților după ce a fost semnalată o situație gravă: aproximativ 50 de minore din Ponorâta, comuna Coroieni, ar fi gravide. Informația a fost adusă în discuție de inspectorul școlar pentru minorități din cadrul ISJ Maramureș, Iuliu Petky, în cadrul unei întâlniri privind incluziunea socială.
Doar trei minore gravide merg la școală
Potrivit lui Iuliu Petky, doar trei dintre cele 50 de minore gravide identificate ar fi înscrise și active în sistemul de învățământ. El a descris situația ca fiind gravă și a subliniat că aceasta este amplificată de o segregare geografică evidentă și de problemele legate de bursele școlare.
„Am fost într-o vizită de lucru la Coroieni, respectiv școala din Ponorâta și am aflat că avem 50 de minore gravide, dintre care doar trei sunt școlarizate. Ceea ce este și mai grav. După cum bine știți vorbim de o segregare geografică acolo. Pe lângă asta avem o problemă și legată de burse”, a spus Iuliu Petky.
Surse neoficiale indică faptul că printre gravidele minore s-ar putea afla și fete de numai 12 ani. Situația nu a fost încă confirmată oficial, dar a fost recunoscută ca fiind gravă de către inspectorul șef al ISJ Maramureș, Mihai Pop. Acesta a subliniat că informațiile oficiale lipsesc, însă confirmă că în școală sunt trei eleve care primesc bursa destinată mamelor minore.
„Este o situație complicată, o situație pe care încercăm să o gestionăm. Ce informații certe și sigure avem astăzi, este faptul că în școală avem 3 eleve care sunt mame și care primesc bursa pentru mame minore atunci când își continuă școala”, a explicat Mihai Pop.
DGASPC Maramureș a demarat verificările
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș a anunțat că a solicitat oficial Primăriei Coroieni date concrete privind situația minorelor. Până la confirmarea informațiilor, instituția promite consiliere și eventual sprijin prin servicii de protecție socială.
„În urma primirii acestei informații noi am făcut o adresă către Primăria Coroieni și i-am rugat să ne comunice toate datele de contact și să verifice dacă acel număr de mame minore este real și să ne parvină niște date concrete. Dacă sunt reale le vom consilia sau le vom primi în casele noastre”, a spus Silviu Ungur, directorul DGASPC Maramureș.
Bursa de 700 de lei pentru mamele minore, introdusă în 2023 ca o soluție împotriva abandonului școlar, pare să fi avut în unele cazuri un efect invers. În comunități extrem de sărace, ca Ponorâta, măsura ar fi fost greșit înțeleasă sau chiar speculată.
„Am și fost informat la momentul 2023 când s-a introdus acest tip de bursă, am avut o discuție cu doamna director de acolo, care mi-a spus că din experiența dânsei situația ca urmare a acestei burse se va înrăutăți și probabil că a avut dreptate”, a explicat Mihai Pop.
Măsura a fost între timp reevaluată și autoritățile au anunțat că această bursă va fi eliminată începând cu anul școlar 2025–2026.
România, lider european la mame minore
Potrivit datelor Eurostat din 2021, România a înregistrat 414 nașteri la fete sub 14 ani – cel mai mare număr din Uniunea Europeană. Datele pentru 2022 arată că 746 de fete sub 15 ani și 15.832 de adolescente între 15 și 19 ani au născut în România, potrivit Salvați Copiii. Rata nașterilor la adolescente rămâne printre cele mai ridicate din Europa, cu 34 de nașteri la 1.000 de fete cu vârsta între 15 și 19 ani.
În același timp, accesul la metode contraceptive este, în realitate, extrem de limitat. Deși legea prevede că acestea ar trebui să fie gratuite, în practică distribuirea este inexistentă în multe zone defavorizate.
Conform legislației române, relațiile sexuale cu minore sunt considerate viol dacă diferența de vârstă dintre parteneri este mai mare de 5 ani. Cu toate acestea, aplicarea legii în comunități izolate, precum Ponorâta, pare inexistentă, iar protejarea copiilor eșuează grav.