Satul din România unde se produce brânza Camembert

Publicat: 20 apr. 2024, 18:22, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Satul din România unde se produce brânza Camembert

Într-un sat din România se produce brânza Camembert, care este făcută natural, fără chimicale. După un întreg proces, brânza ajunge în magazinele din Sibiu, Târgu Mureş sau Bucureşti.

Este vorba, mai exact, de satul Cundu unde într-o mică manufactura se produc brânzeturi în culori şi gusturi nemaiîntâlnite, cu cele mai neaşteptate ingrediente. Printre acestea se numără brânza Camembert, cu care se laudă Varga Istvan, care a învățat secretul celor mai bune brânzeturi de la un brânzar din Elveţia. Potrivit fermierului, brânza este făcută din lapte de calitate din propria fermă.

Citește și: Satul unde fermierii fac cea mai gustoasă brânză, înregistrată la OSIM

„Folosim sare oceanică pentru conservarea acestui produs şi nimic altceva. Le lăsăm la scurs până seara. Până a doua zi, se vor scurge complet. Mâine vor ajunge la sărat şi după începe maturarea şi propagarea mucegaiului care se dezvoltă cam 12 zile. Peste o săptămână se poate consuma. Acesta este Camembertul”, a explicat procedeul Varga Istvan, la Antena 3.

Un rol important în realizarea brânzei consacrate îl are și laptele. Mai mult, pentru că vrea să controleze calitatea până în cele mai mici detalii, Istvan nu are în plan să mărească prea curând producţia.

„Ceea ce producem noi se numeşte lapte de fân. Nu se folosesc furaje din silozuri şi alte furaje care au fermentat în producerea acestui lapte. Acest lapte se pretează perfect pentru brânzeturi din lapte crud. Deci putem face brânzeturi fără să folosim niciun fel de chimicale în producţia lui”, mai susţine Varga Istvan.

Odată realizată, brânza ajunge în magazile din Sibiu, Bucureşti, Târgu Mureş şi alte oraşe mari. Mai multe restaurante le-au inclus deja în meniu.Camembertul este o brânza moale, cremoasă, picantă şi lipicioasă, cu mucegai nobil. Acest tip de brânză a fost realizat pentru prima oară  secolul al XVIII-lea, rămând până în prezent  favorita francezilor.