Scad amenzile date farmaciilor pentru încălcarea legislației în vigoare

Amenzile date farmaciilor pentru încălcarea legislației în vigoare vor fi mai mici după intrarea în vigoare a ordonanței 4/2018, promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis.

Ordonanța completează Legea farmaciilor 266/2008 și reduce sancțiunile date. Astfel, amenda minimă este de 5.000 lei (de la 10.000 lei) și cea maximă de 10.000 lei (de la 20.000 lei).

Actul normativ următește „simplificarea procedurii de efectuare a inspecţiilor pentru autorizarea, mutarea punctului de lucru cu destinaţie de unitate farmaceutică, înfiinţarea oficinelor locale de distribuţie, introducerea activităţii de receptură sau de laborator, precum şi pentru reorganizarea spaţiului unităţilor farmaceutice, având în vedere importanţa strategică naţională a funcţionării eficiente a sistemului de autorizare, supraveghere şi control a asistenţei farmaceutice a populaţiei”.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, la prima abatere, respectiv 10.000 lei la 20.000 lei, dacă se constată repetarea acelei contravenţii, pentru următoarele fapte: a) angajarea de personal farmaceutic de specialitate care nu posedă drept de liberă practică; b) distribuţia medicamentelor fără documente care să ateste provenienţa şi/sau calitatea acestora; c) nerespectarea prevederilor privind procedura de retragere a medicamentelor de farmacii şi drogherii; d) comercializarea medicamentelor cu termen de valabilitate depăşit; e) nerespectarea Regulilor de bună practică farmaceutică, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii; f) funcţionarea oficinei locale de distribuţie fără să fie înscrisă în autorizaţia de funcţionare a farmaciei în structura căreia funcţionează, precum şi nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (5)”, conform legii promulgate de președintele României. 

De asemenea, se reduc la 1.000 lei şi 2.000 lei amenzile în cazul afişării, cu încălcarea reglementărilor a medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală și a materialelor publicitare privind medicamentele. În forma anterioară, sancţiunile erau de la 5.000 lei la 10.000 lei.

„Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, respectiv de la 50.000 lei la 100.000 lei în cazul încălcării repetate, sau, după caz, anularea autorizaţiei de funcţionare a unităţii farmaceutice următoarele fapte: a) desfăşurarea activităţilor fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii; b) deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie; c) desfăşurarea în unităţile farmaceutice a altor activităţi decât cele prevăzute de lege; d) vânzarea şi eliberarea prin intermediul activităţilor ce fac obiectul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice cu nerespectarea prevederilor prezentei legi; e) vânzarea şi eliberarea prin intermediul activităţilor ce fac obiectul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii în conformitate cu prevederile prezentei legi”, conform legii promulgate. 

Până acum sancţiunile erau de la 50.000 lei la 100.000 lei şi, după caz, anularea autorizaţiei de funcţionare a unităţii farmaceutice.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole