UPDATE Scandal în Guvern: USR Plus amenință cu ieșirea de la guvernare. Ședința de guvern a fost suspendată/ Cîțu: Amenințările vin și pleacă

Publicat: 01 sept. 2021, 13:58, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
UPDATE Scandal în Guvern: USR Plus amenință cu ieșirea de la guvernare. Ședința de guvern a fost suspendată/ Cîțu: Amenințările vin și pleacă

UPDATE: Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, după ședința din guvern în care USR PLUS a amenințat că pleacă de la guvernare dacă proiectul de investiții „Anghel Saligny” va fi adoptat, că proiectul va trece și că amenințările USR PLUS „vin și pleacă”.

„Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedurile. Procedurile vor fi respectate. Niciodată nu va publica nimeni în Monitor un proiect care nu respectă toate procedurile legale. Am întrebat dacă procedurile legale au fost respectate, Secretariatul General a spus că da, atunci a fost pus pe ordinea de zi. Eu vă spun ce facem legal, nu vorbim pe vorbe. Am întrebat SG dacă procedurile legale de avizare au fost respectate și au fost respectate”, a declarat premierul.

Acesta a spus că proiectul ar putea fi adoptat în ședința de guvern care a fost suspendată până la ora 19 și că amenințările USR PLUS că vor ieși de la guvernare „vin și pleacă”.

„Acum două zile știam că au luat o decizie să nu iasă de la guvernare. (…) Să știți că asta cu amenințările vin și pleacă, acum două zile au spus că nu pleacă. Îi aștept pe colegii de la USR să facem reforme. (…)  Este vorba despre un proiect care dezvoltă România. Este un proiect care a preluat toate observațiile pe care le-au avut cei de la USR PLUS.  Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanțe cu observații. Se reia ședința la 19 și va fi adoptat. Acest proiect va trece”, a spus premierul.

Știre inițială

Şedinţa de Guvern a fost suspendată, miercuri, urmând să fie reluată la ora 19,00, potrivit unor surse oficiale. Premierul Florin Cîţu ar fi dorit să introducă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei Executivului Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, care însă nu are toate avizele necesare, conform surselor citate.

Premierul Florin Cîţu a reiterat luni că este de acord cu toate recomandările USR privind programul de investiţii „Anghel Saligny” (PNDL 3), menţionând că nu există alte dezbateri, iar programul este în procedura de avizare şi după aceea va fi discutat în Guvern. 

Comunicatul oficial al guvernului precizează că suspendarea a fost decisă în contextul începerii noii sesiuni parlamentare, dar disensiunile pe marginea PNDL 3 au fost cele care au escaladat.

Dar dacă proiectul va fi adoptat fără acordul celor de la USR Plus, coaliția de guvernare va exploda.

Programul de investiții „Anghel Saligny” a fost discutat și în ultimele ședințe ale coaliției, fără să existe o decizie luată de liderii politici. USR PLUS a contestat de la bun început programul, despre care a spus că este o continuare a programului PNDL. Aceștia au cerut mai multe amendamente și au condiționat susținerea proiectului de un acord în coaliție pentru desființarea secției speciale.

Potrivit unor surse participante la ultima ședință a coaliției, cei din USR PLUS le-au transmis partenerilor de guvernare că ei nu sunt printre beneficiarii programului „Anghel Saligny” pentru că au puțini primari, și prin urmare vor să le fie deblocat unul dintre proiectele lor. „Atunci au dat exemplu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, susțin sursele citate.