Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală

Publicat: 11 apr. 2024, 16:00, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală

O investigație amplă asupra Societății SHELL TEAM AVIATION S.R.L., o companie specializată în organizarea cursurilor de formare stewardesa/steward, dezvăluie o rețea complexă de înșelăciuni și evaziuni fiscale, orchestrată de către administratorul companiei, Ianuszewicz Cristina, și angajata sa, Rolnic Adriana.

Compania SHELL TEAM AVIATION S.R.L. este specializată în organizarea și desfășurarea de cursuri de formare pentru stewardese și stewarzi, care au loc la sediul său din municipiul București, pe B-dul General Gheorghe Magheru nr. 31, etaj 5, spațiu 18, sector 1. Durata medie a unui astfel de curs este de aproximativ 4 săptămâni, iar costul este de aproximativ 1.500 de euro.

Shell Team Aviation

Cu toate acestea, persoanele numite Ianuszewicz Cristina și Rolnic Adriana atrag candidații prin informații inexacte, inducându-i în eroare cu promisiuni false că, după terminarea cursului, li se vor asigura locuri de muncă. Această afirmație este falsă și nu se adeverește în realitate.

Shell Team Aviation

Ambele persoane profită de naivitatea și disperarea candidaților care doresc să obțină un loc de muncă. Ele se bazează pe faptul că mulți dintre acești candidați sunt din provincie și, în general, nu au o pregătire deosebită. De asemenea, acești candidați nu citesc cu atenție contractele pe care le semnează pentru a participa la cursurile organizate de companie. Ca urmare, în contractele semnate nu se specifică obligația din partea companiei de a oferi locul de muncă promis verbal de cele două persoane menționate.

În aviație, evaziunea e la ea acasă

Shell Team Aviation

În plus, au fost înregistrate mai multe cazuri în care persoanelor înscrise la curs și care au obținut ulterior atestatele de absolvire li s-a propus de către cele două persoane menționate să achite o taxă mai mică, dar fără emiterea unei facturi. În astfel de situații, banii au fost plătiți fie în numerar, fără a exista un document justificativ, fie direct prin intermediul platformei Revolut, în contul administratorului Ianuszewicz Cristina sau în contul angajatei Rolnic Adriana.

Prin promisiunea falsă că absolvirea cursurilor organizate de Shell Team Aviation S.R.L. va garanta un loc de muncă, Ianuszewicz Cristina și Rolnic Adriana atrag constant noi cursanți și, implicit, generează venituri constante pentru companie. Aceste venituri sunt înregistrate în documentele contabile ale companiei, în mod variabil.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română, părtașă la înșelăciune

Shell Team Aviation

Un alt aspect al activității desfășurate de companie se referă la modul în care sunt obținute autorizațiile de funcționare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română(AACR), și anume prin prezentarea unor documente falsificate.

Pentru a obține aceste autorizații, este necesar să se depună la Autoritatea Aeronautică Civilă declarații care atestă existența în cadrul companiei a personalului calificat conform cerințelor legale și a spațiilor adecvate pentru desfășurarea activității. În ciuda faptului că administratorul Ianuszewicz Cristina întocmește și depune astfel de declarații în mod anual, o simplă verificare în baza de date REVISAL ar demonstra că aceste declarații sunt inexacte în ceea ce privește personalul calificat. Compania nu încheie și nu declară la Inspectoratul Teritorial de Muncă contracte individuale de muncă cu persoane care să dețină calificările necesare conform legii.

Este de remarcat că în anul fiscal 2020, societatea comercială nu a avut niciun angajat înregistrat, însă în anul următor, în 2021, directorul general a fost angajat, rezultând astfel că societatea Shell Team a figurat cu un singur angajat înregistrat.

shell team aviation
Date – Confidas.ro

În ceea ce privește spațiile declarate la Autoritatea Aeronautică Civilă, deși mai multe adrese sunt raportate în această instituție ca fiind locuri de desfășurare a activității, în realitate, singurul punct de lucru oficial declarat la Oficiul Registrului Comerțului se găsește la adresa din municipiul Cluj-Napoca, str. Moților nr. 100A, spațiul nr. 7, etaj 3, județul Cluj.

Mențiunea în Registrul Comerțului este obligatorie pentru a valida un spațiu conform prevederilor legale. În concluzie, administratorul Ianuszewicz Cristina întocmește și depune constant documente false la Autoritatea Aeronautică Civilă în încercarea de a obține autorizații de funcționare în mod fraudulos.

Marc Ovidiu Mihai
Marc Ovidiu Mihai

Societatea comercială Shell Team Aviation este deținută de doi acționari, Ianuszewicz Cristina și Marc Ovidiu Mihai, acesta din urmă fiind și el înregistrat pe site-ul companiei ca lector în cadrul școlii de stewardese. Cu toate acestea, rămâne întrebarea de ce aceștia nu sunt și angajați în societatea comercială?

Shell Team Aviation


În ultimii trei ani, societatea a avut un singur angajat înregistrat pentru toate cele trei sedii cu care se laudă pe Facebook: Cluj, Bacău și București. Aceasta este o situație neobișnuită, deoarece de obicei fiecare sediu ar trebui să aibă proprii săi angajați și lectori.

Shell Team Aviation

Banii de pe firmă, virați în contul personal

În legătură cu modul în care sunt utilizate fondurile colectate de către societate, informațiile pe care le deținem indică faptul că, prin intermediul angajatei Rolnic Adriana, administratorul Ianuszewicz Cristina transferă în mod regulat majoritatea sumelor colectate de către societate în conturile sale personale, utilizând aceste fonduri în scopuri personale, conform unor surse.

În principal, administratorul Ianuszewicz Cristina transferă sub diverse justificări care nu au corespondent în realitate, diverse sume de bani în contul angajatei Rolnic Adriana, aceasta mai departe transferând sumele astfel obținute, în contul de Revolut al numitei Ianuszewicz Cristina, dar mai există situații în care sumele sunt scoase în numerar de către Rolnic Adriana și remise administratorului Ianuszewicz Cristina. Evident că toate aceste operațiuni au creat în evidențele contabile un sold de casă care fizic nu există.

Conform surselor noastr prin această modalitate, în perioada 2022-2024, Ianuszewicz Cristina și-a însușit fără drept peste 200.000 lei.

Pe lângă cele menționate anterior, o modalitate principală de evitare a plății taxelor către bugetul de stat constă în neînregistrarea sumelor achitate de cursanți. Aceste sume sunt încasate fie direct în conturile personale ale Cristinei Ianuszewicz și Adrianei Rolnic, fie în numerar. Toate aceste declarații pot fi verificate prin analizarea extraselelor conturilor bancare ale acestor două persoane.

În plus, Cristina Ianuszewicz apelează frecvent la serviciile mai multor persoane pentru desfășurarea cursurilor, pe care le remunerează „la negru”, fără să rețină sau să evidențieze sumele plătite în acest mod. Această practică conduce direct la evaziune fiscală prin omiterea plății taxelor către bugetul de stat.

Între anii 2021 și 2024, Cristina Ianuszewicz a ocupat poziția de director general în cadrul societății Shell Team Aviation S.R.L., beneficiind de un salariu brut de 600 de lei, echivalent cu un salariu net de 390 de lei pe lună. Este evident că a declarat acest salariu cu intenția de a evita plata taxelor aferente unui salariu mai mare. În același timp, a retras în modalitățile descrise majoritatea sumelor încasate de către societate, obținând astfel venituri nedeclarate pe care le-a utilizat în interes personal, în mod ilegal.

O firmuliță înființată de 4 ani, se mândrește cu o ”experiență de 12 ani”

Shell Team Aviation

Deși firma se laudă că are 12 ani de experiență, în realitate a fost înființată în 2020 și are doar 4 ani de activitate efectivă. Mai mult decât atât, procentajul de absolvenți este extrem de scăzut în comparație cu promisiunea angajării după finalizarea cursului. Tinerii care își investesc economiile și banii strânși cu greu în aceste cursuri sunt atrași de promisiunea siguranței locului de muncă, dar această garanție nu se materializează întotdeauna, lăsându-i pe tineri dezamăgiți și cu buzunarele goale.

Shell Team Aviation

Un alt aspect crucial este că, pentru ultimul an fiscal înregistrat, adică anul 2022, societatea comercială a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 50.000 de euro, echivalentul costului de participare pentru aproximativ 33-34 de elevi la cursurile de steward. În ceea ce privește ceilalți cursanți afișați pe site, există suspiciuni că plățile au fost făcute „la negru” sau că aceștia au fost înregistrați fals, cu scopul de a înșela posibilii viitori cursanți care doresc să își investească banii în cursuri de calificare.

Shell Team Aviation

A cerut scutirea de la plata taxei de timbru pe baza ajutorului social oferit de stat

Pentru a completa imaginea asupra lui Ianuszewicz Cristina, trebuie să menționez că într-unul dintre procesele intentate de aceasta, a solicitat scutirea sau plata eșalonată a taxei judiciare de timbru. A argumentat că nu dispune de venituri care să îi permită să achite suma în întregime, prezentând o adeverință emisă de societatea Shell Team Aviation S.R.L. la data de 14.03.2024. Această adeverință confirmă salariul menționat anterior. Cu toate acestea, prin modalitățile descrise, această persoană a însușit aproape toate sumele de bani încasate de către societate.

Această investigație detaliată arată că Societatea SHELL TEAM AVIATION S.R.L. este implicată într-o rețea amplă de activități ilegale, de la inducerea în eroare a cursanților până la evaziunea fiscală și însușirea nelegală a veniturilor. Autoritățile sunt acum pe urmele acestor practici ilegale și se așteaptă la măsuri drastice împotriva celor implicați.

Dacă sunteți unul dintre elevii înșelați de către această companie, ne puteți contacta la adresa de e-mail pagubitishellteamaviation@gmail.com pentru a vă alătura grupului actual de elevi prejudiciați, care au început demersurile legale pentru recuperarea daunelor și pedepsirea celor vinovați. Pe numele acestei companii, este în desfășurare o anchetă penală.

Este important să luați măsuri pentru a vă proteja drepturile și a recupera prejudiciul suferit. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de asistență, nu ezitați să ne contactați. Vă stăm la dispoziție!