Scandal în Sectorul 1 din cauza neadoptării bugetului local. Plângeri împotriva consilierilor PNL și PSD

Publicat: 13 mart. 2023, 14:56, de Cezar Amariei, în Orașul meu , ? cititori
Scandal în Sectorul 1 din cauza neadoptării bugetului local. Plângeri împotriva consilierilor PNL și PSD

Neadoptarea bugetului Consiliului Local al Sectorului 1 a generat scandal între primarul Clotilde Armand, pe de o parte, și consilierii liberali și sociali democrați, amenințați de edil cu plângeri penale.

Armand reclamă că, de două luni, PNL și PSD nu vor să pună în discuție proiectul de buget pentru anul 2023 în Sectorul 1.

„Coaliția PSD-PNL de la Sectorul 1 lucrează împotriva copiilor, împotriva persoanelor vârstnice și împotriva persoanelor cu handicap, blochează activitatea spitalelor și a școlilor și stopează investițiile în Sectorul 1.

De luna viitoare, situația se va agrava, suntem în imposibilitate să derulăm mai multe programe, o parte dintre ele sunt esențiale pentru mai multe categorii sociale”, susține Armand.

Aceasta invocă situația de la Asistența Socială unde, de la 1 aprilie, susține că nu vor mai fi fonduri să achite cele 3.100 de indemnizații pentru însoțitorii persoanelor cu handicap sau pe cei 360 de asistenți care au grijă de persoanele cu handicap.

Nu mai avem fonduri pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a căminelor pentru persoane vârstnice.

Proiecte aflate în risc de nefinanțare

Direcția Management Economic din Primăria Sectorului 1 susține că, dacă nu este votat rapid proiectul de buget, vor fi suspendate:

– plata cheltuielilor pentru învățământul de masă;

– plata cheltuielilor pentru învățământul special;

– plata burselor pentru învățământul de masă;

– plata burselor pentru învățământul special de stat;

– plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare;

– plata stimulentelor educaționale acordate copiilor din familii defavorizate;

– plata drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă;

– plata drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul special;

– plata învățământului particular și confesional, acreditate;

– finanțarea căminelor pentru persoane vârstnice;

– finanțarea “Programului pentru școli al României”, potrivit HG nr. 1007/2022 pentru acordarea gratuită de fructe și legume proaspete, de lapte de consum și produse lactate, de produse de panificație în anul școlar 2022-2023;

– finanțarea sistemului de protecție a copilului;

– finanțarea centrelor de zi și a centrelor rezidențiale pentru personae adulte cu handicap;

– finanțarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii Școlii gimnaziale nr. 178, conform Ordinului Ministrului Educației nr. 5369/2022.

Plângeri penale și reacții politice

„Indiferent dacă votează bugetul sau nu – toți consilierii PNL PSD care au refuzat timp de două luni nejustificat votarea bugetului au din partea mea și a Primăriei Sectorului 1 plângeri prealabile”, amenință în încheiere Armand.

„Referitor la blocajul votării bugetului sectorului 1, primarul Clotilde Armand clamează rea intenție și lipsa de cooperare, în momentul în care propunerea sa este refuzată de unele partide, însă omite deliberat să expună toată situația.

Cea mai mare parte din buget este alocată, conform propunerii, Administrației Domeniului Public (ADP Sector 1) și Direcției de Investiții, care derulează cele mai importante proiecte. Însă coordonatorii celor două structuri amintite mai sus nu au binevoit să vină la Comisia de Buget pentru a explica în detaliu cum anume vor să cheltuiască banii cetățenilor”, explică situația Alexandru Petrescu, vicepreședinte PSD sector 1.

Conform datelor disponibile, anul trecut au rămas mulți bani necheltuiți din bugetul sectorului.

„Având în vedere situația nefericită a administrației Sectorului  1  care nu a făcut demersurile  necesare să beneficieze de fonduri din PNRR, cu atât mai mult proiectele finanțate din fondurile de la bugetul de stat trebuie analizate și prioritizate atent”, mai spune Petrescu.