Scandalul Părintelui Calistrat. Reacția Patriarhiei: „Gest violent, scandalos. Este subiectul unei anchete”

Violențele Părintelui Calistrat au ajuns până la conducerea Bisericii Române, Patriarhia, prin vocea lui Vasile Bănescu, purtătotul de cuvânt, spune că este un gest reprobabil și că o anchetă internă este în desfășurare. 

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a calificat, vineri, drept „violent şi scandalos” gestul unui preot din Iaşi care a lovit o enoriaşă, afirmând că acesta este subiectul unei anchete pe care „doar eparhia de care aparţine o poate desfăşura şi doar ea poate comunica rezultatele ei”.

„Întrucât mi se solicită insistent şi justificat un punct de vedere în legătură cu gestul violent şi scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar şi pentru că, în acelaşi timp, acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparţine o poate desfăşura şi doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el: Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapienţial, violenţa de orice fel, incultura laică şi teologică instalate în mediul clerical/monahal sub masca „conservatorismului” de mahala xenofobă şi filetistă reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocaţia pastorală, dar mai ales cu creştinismul însuşi”, a afirmat Vasile Bănescu.

Părintele Calistrat, de la Manastirea Vlădiceni din judeţul Iaşi, apare într-o înregistrare apărută în spaţiul public în timp ce loveşte o femeie, în curtea unei biserici, la incident asistând mai mulţi enoriaşi.

IPJ Iaşi confirmă că a fost primită o sesizare de la femeia agresată, fiind deschisă o anchetă în acest caz.

„Poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Urbană Iaşi au fost sesizaţi ieri, în jurul orei 18,00, de către o femeie cu privire la faptul că atât ea, cât şi sora sa au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau în curtea unui lăcaş de cult de pe raza judeţului nostru. În cauză sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a întregii situaţii de fapt”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, Anca Vijiac.

Şefa UPU de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon”, Diana Cimpoeşu, a precizat că cele două femei s-au prezentat la Secţia de Urgenţă, unde au declarat că au fost agresate de către un bărbat. Au fost evaluate de medici, diagnosticul fiind „agresiune, declarativ” şi „traumatism cranio-cerebral cu pierderea stării de conştienţă, de asemenea declarativ”.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor a declarat pentru Agerpres că la Centrul Eparhial din Iaşi nu a fost depusă o reclamaţie, însă se va face o analiză a imaginilor video.

„Am primit aceste imagini video şi, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât şi contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iaşi nu s-a primit niciun fel de reclamaţie. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil şi categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omeneşte vorbind, fiecare dintre noi avem limite şi neputinţe. Creştineşte este, însă, să căutăm a răbda până la capăt şi să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluţii care să fie şi legale, şi nesminţitoare”, a spus Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...