Scepticismul investitorilor pe bursă a dispărut. Indicii BVB au fost total pe verde, joi

Publicat: 13 iun. 2024, 11:38, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Scepticismul investitorilor pe bursă a dispărut. Indicii BVB au fost total pe verde, joi

Bursa de Valori București a deschis ședința din 13 iunie cu o evoluție a indicilor, total pe verde, semn că scepticismul investitorilor a dispărut, după anunțarea rezultatelor definitive ale alegerilor locale și europarlamentare, din 9 iunie.

Principalul indice al pieței, BET, era în creștere cu 0,16 la sută, la 60 de minute, de la debutul tranzacțiilor.

Rulajul pe acțiuni era de 8.736.574 lei (1.755.530 euro), fiind tranzacționate 2.622 acțiuni, la un volum de piață, de 5.023.755 de cereri și oferte.

Rulajul total pe acțiuni, obligațiuni, drepturi de tragere, fonduri închise, EFT, certificate și warrants, a fost de 10.192.340 lei (2.048.053 euro)

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,28 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,29 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK crescuse cu 0,32 la sută.

Traderii Raiffeisen Bank și-au modificat opțiunile privind recomandarea pentru acţiunile Conpet (COTE) din „Menţine” în „Vânzare” şi reduce ţinta de preţ pentru titlurile transportatorului de produse petroliere la 80 lei, în următoarele douăsprezece luni, cu 9 la sută, sub cotaţia de ieri din piaţă din prima parte a şedinţei bursiere, de 80 lei, conform ultimului raport de analiză publicat pe portalul BVB Research Hub. Popov.

În analiza anterioară, publicată în luna martie, Raiffeisen estima un preţ de 85,6 lei pentru acţiunile Conpet.

„Retrogradarea noastră pentru Conpet este, în principal, rezultatul unui declin ale volumelor de transport, în special în 2025 ca urmare a lucrărilor de întreţinere la rafinăria Petrotel, şi unei inflaţii prin costuri mai mare decât cea estimată anterior”, se arată în raport.

Pentru anul 2025, echipa de la Raiffeisen estimează o scădere a volumelor aferente importului, din cauza lucrărilor de întreţinere la rafinăria Petrotel.

„Deşi avem în vedere ajustarea tarifelor pentru contrabalansarea efectelor volumelor şi inflaţiei costurilor, estimăm că veniturile Conpet vor creşte cu doar 1 la sută, profitul net ajungând la 62 milioane lei (+1 la sută pe an). Totuşi, ne aşteptăm la o redresare a volumului în 2026 pe măsură ce volumele de import vor reveni, ceea ce va duce la o creştere mai puternică atât a veniturilor (+5 la sută, faţă de anul trecut) cât şi a profitului net (+7 la sută pe an)”, se arată în document.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 58,72 la sută din acţiunile transportatorului de produse petroliere, a cărui valoarea de piaţă se ridică la aproape 780 milioane de lei.