Schelet de două mii de ani descoperit în Ialomița

Arheologii de la Muzeul Județean Ialomița, care au efectuat lucrări la situl arheologic Săveni-La Movile au făcut, zilele astea, o descoperire extrem de importantă. Săpăturile au scos la iveală un mormânt de inhumație de formă rectangulară, în care se află un schelet uman, de sex feminin, cu o vechime de aproximativ două milenii.

Specialiștii cred că este vorba despre cineva important din vremurile acelea, demult apuse, când geții populau Bărăganul. Scheletul are, așa cum stă pe spate, picioarele întinse și mâinile de-a lungul corpului și este orientat pe axa cardinal est-vest, cu capul spre răsărit.

La mâna dreaptă poartă o brățară plurispiralată, iar la urechea dreaptă un cercel, ambele piese din bronz, oxidat, însă, în urma celor două mii de ani cât au stat sub pământ. Așezarea Săveni-La Movile a fost populată încă de la sfârșitul eneoliticului din sud-estul Europei, datările cu Carbon 14 evidențiind primele urme de locuire a acestei zone în anii 3650 î.Hr.

Complexul face parte din categoria comunităților umane de tip Cernavoda I, lucrările de aici desfășurându-se cu caracter sistematic, în cadrul unui proiect amplu dedicat acestei culturi.

După eneolitic, descoperirile atestă faptul că aici s-au stabilit comunități din epocile ulterioare, de tranziție spre epoca bronzului, prima și a doua epocă a fierului. Aceasta din urmă coincide cu dezvoltarea culturii geto-dacice la nord de Dunăre, în Câmpia Soarelui.

Artefactul scos la suprafață în această săptămână va fi supus în continuare cercetărilor de tip antropologic. Arheologii vor să descopere cât mai multe date despre viața oamenilor din vechime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...