Schimbarea radicală care afectează direct proprietarii de terenuri. Ce vor fi obligați să facă

Publicat: 23 iul. 2025, 12:42, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Schimbarea radicală care afectează direct proprietarii de terenuri. Ce vor fi obligați să facă
sursa foto: agroexpert.md

Proprietarii de terenuri nu vor mai putea încheia acte de vânzare fără achitarea taxelor locale. Guvernul introduce restricții pentru a impulsiona colectarea veniturilor la nivelul UAT-urilor.

Proprietarii de terenuri, supuși unei noi reguli

Primul draft al proiectului de lege care limitează drepturile contribuabililor cu datorii la bugetul local a fost publicat marți în presă, potrivit G4Media. Proiectul vizează modificarea Codului Fiscal și a Legii nr. 50/1991, astfel încât neachitarea impozitelor locale să blocheze tranzacțiile imobiliare sau eliberarea autorizațiilor de construire.

Textul propune ca orice proprietar de terenuri, clădiri sau autoturisme să fie obligat să prezinte un certificat fiscal care dovedește plata tuturor obligațiilor locale. În lipsa acestuia, actele de vânzare-cumpărare vor fi considerate nule de drept. Totodată, autorizațiile de construire vor fi condiționate de efectuarea unei recepții parțiale, dacă lucrările nu sunt terminate la termenul stabilit, pentru stabilirea valorii impozabile a construcției.

Conform proiectului, primăriile vor comunica structurilor fiscale detalii despre autorizațiile emise, inclusiv suprafața construită, chiar dacă lucrările nu sunt finalizate. În plus, investitorii care nu încep sau nu finalizează construcția până la expirarea autorizației vor trebui să notifice autoritatea publică locală, pentru a fi exonerați de la plata impozitelor aferente.

Vezi și: Noi măsuri pentru românii care închiriază ilegal apartamente. Ce amenzi riscă aceștia?

Fără datorii, fără adeverință agricolă sau vânzare de mașină

Noua lege intervine și în domeniul agriculturii. Fermierii nu vor mai putea primi adeverințe din registrul agricol dacă nu și-au plătit datoriile.

De asemenea, contribuabilii cu restanțe nu vor mai putea vinde mașini sau redobândi permisul de conducere suspendat pentru contravenții rutiere, până la achitarea integrală a obligațiilor fiscale.

Este corect ca nu doar unii cetățeni să-și achite taxele și impozitele locale. Trebuie să fim responsabili în egală măsură și să ne achităm datoriile”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, într-o declarație pentru presă.

Acesta a adăugat că măsurile sunt necesare pentru a preveni colapsul financiar al administrațiilor locale și pentru a le oferi resurse stabile de funcționare. În paralel, Guvernul propune descentralizarea unor atribuții și imobile ale statului către primării.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că proiectul ar putea fi adoptat prin asumarea răspunderii în Parlament, după consultarea liderilor coaliției.