Schimbări în programul EURO 200 pentru elevi şi studenţi. Cum pot achiziționa acum un laptop sau un calculator

Publicat: 23 mai 2024, 19:40, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Schimbări în programul EURO 200 pentru elevi şi studenţi. Cum pot achiziționa acum un laptop sau un calculator
sursa: freepik

Guvernul României a decis continuarea Programului EURO 200 și în anul 2024, dar vine cu schimbări importante. A fost alocat deja un buget de 2,5 milioane lei pentru sprijinirea elevilor și a studenților în ceea ce privește achiziția de calculatoare și laptopuri, dar la ce trebuie să fie ei atenți.

Reguli noi în programul EURO 200

Programul „EURO 200” continuă, iar elevii și studenții pot cumpăra calculatoare sau laptopuri la prețuri mai mici. Proiectul vine în sprijinul românilor, pentru a-i ajuta pe aceștia să-și dezvolte competenţele digitale.

Și anul acesta, beneficiarii au rămas aceiași. Mai exact, sunt românii care fac parte din învățământul de stat și particular acreditat, cu vârsta de până la 26 de ani. Mai mult, ei trebuie să provină din familii cu venituri brute lunare de cel mult 500 lei pe membru de familie.

Până anul acesta, venitul maxim era de 250 de lei, însă Guvernul a decis dublarea lui din 2024. Astfel, mai mulți elevi și studenți fac acum parte din program și primesc bani pentru achiziția unui dispozitiv, care să îi ajute în procesul educativ.

Bugetul alocat pentru anul 2024 este de 2,5 milioane lei și condițiile rămân la fel de stricte. O măsură foarte importantă a fost aprobat și ediția aceasta, pentru a evita evenimentele neplăcute.

Mai exact, Guvernul a aprobat o hotărâre conform căreia se schimbă bonul utilizat pentru achiziția dispozitivelor. Pentru a asigura un proces clar, autoritățile au decis să schimbe seria și culoarea bonurilor, astfel încât cei eligibili să nu folosească bonurile din anii trecuți.

În 2023, bonurile valorice au avut culoarea roz, iar anul acesta vor fi complet diferite. În acest fel, responsabilii țin evidența și evită situațiile neplăcute.

„Din motive de siguranţă, seria şi culoarea acestui model de bon valoric pentru stimularea achiziţionării de calculatoare sunt modificate în fiecare an, astfel încât bonurile valorice emise în anul 2023 şi anulate să nu fie folosite şi în anul curent.

În anul 2023, culoarea acestui tip de bonuri valorice destinat stimulării achiziţionării de calculatoare a fost roz”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Termenul de depunere a cererilor a fost 20 mai. După terminarea tuturor etapelor, cei eligibili primesc 200 de euro pentru achiziția unui calculator sau laptop din oferta pusă la dispoziție.

Calendar

 • Depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare – până la 20 mai
 • Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din unitățile și instituțiile de învățământ, împreună cu comisiile de anchetă socială – până la 7 iunie
 • Centralizarea cererilor la Comisia centrală prin intermediul portalului dedicat – 10 – 11 iunie
 • Afișarea pe portalul Ministerului Educației a listei nominale a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru – 20 iunie
 • Afișarea în fiecare unitate de învățământ a listei beneficiarilor – 25 iunie
 • Depunerea contestațiilor – 1 – 4 iulie
 • Rezolvarea contestațiilor – 5 – 12 iulie
 • Afișarea rezultatului contestațiilor în fiecare unitate de învățământ – 12 iulie
 • Afișarea pe portalul Ministerului Educației a listei finale a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru – 26 iulie
 • Achiziția bonurilor valorice de către Ministerul Educației și distribuirea către inspectoratele școlare/universități – 9 – 23 august
 • Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari – 26 august – 6 septembrie
 • Achiziționarea de calculatoare – 2 septembrie – 16 octombrie
 • Depunerea copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți – 20 august – 24 octombrie
 • Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia județeană, respectiv la comisiile din instituțiile de învățământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat – 21 august – 25 octombrie
 • Decontarea către operatorii economici – 26 august – 25 noiembrie