Schimbările climatice și criza cauzată de COVID-19, principalele teme ale Summitului G20 de la Roma

Liderii ţărilor industrializate (G20) au început sâmbătă, la Roma, o reuniune de două zile ce are ca principale teme schimbările climatice şi criza sanitară mondială cauzată de COVID-19, transmit Reuters, AFP şi dpa.

În deschiderea reuniunii, premierul italian Mario Draghi s-a pronunţat pentru o cooperare internaţională sporită în contextul în care probleme stringente precum protecţionismul şi naţionalismul au apărut înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Multilateralismul este cel mai bun răspuns la problemele pe care le întâmpinăm astăzi. În multe feluri este singurul răspuns posibil. De la pandemie şi schimbări climatice la o impozitare echitabilă şi corectă, a acţiona singur pur şi simplu nu este o opţiune”, a subliniat şeful executivului italian.

Referitor la criza sanitară provocată de coronavirus, Draghi a criticat diferenţele mari între ratele de vaccinare din diferite ţări, el ţinând să evidenţieze ”disparităţile alarmante existente în distribuţia mondială a vaccinurilor”.

În timp ce 70% din populaţia statelor bogate s-a vaccinat anti-COVID-19 cu cel puţin o doză, în ţările sărace proporţia este de doar 3%, a explicat premierul italian, în opinia căruia ”aceste diferenţe sunt inacceptabile moral şi subminează redresarea globală”.

Gazda reuniunii, Italia, a fost anul trecut una dintre ţările cel mai grav lovite de pandemie.

În marja summitului G20, liderii SUA, Regatului Unit, Germaniei şi Franţei se vor întâlni sâmbătă seara pentru a discuta despre strategia viitoare în tratativele cu Iran privind programul său nuclear.

Întâlnirea dintre preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron va avea loc la iniţiativa şefei executivului de la Berlin, potrivit unui diplomat american.

Negocierile dintre Teheran şi puterile mondiale pentru relansarea acordului internaţional încheiat în 2015 vor fi reluate la finalul lunii noiembrie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...