Schimbările climatice și criza cauzată de COVID-19, principalele teme ale Summitului G20 de la Roma

Publicat: 30 oct. 2021, 19:45, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Schimbările climatice și criza cauzată de COVID-19, principalele teme ale Summitului G20 de la Roma
Summit G20

Liderii ţărilor industrializate (G20) au început sâmbătă, la Roma, o reuniune de două zile ce are ca principale teme schimbările climatice şi criza sanitară mondială cauzată de COVID-19, transmit Reuters, AFP şi dpa.

În deschiderea reuniunii, premierul italian Mario Draghi s-a pronunţat pentru o cooperare internaţională sporită în contextul în care probleme stringente precum protecţionismul şi naţionalismul au apărut înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Multilateralismul este cel mai bun răspuns la problemele pe care le întâmpinăm astăzi. În multe feluri este singurul răspuns posibil. De la pandemie şi schimbări climatice la o impozitare echitabilă şi corectă, a acţiona singur pur şi simplu nu este o opţiune”, a subliniat şeful executivului italian.

Referitor la criza sanitară provocată de coronavirus, Draghi a criticat diferenţele mari între ratele de vaccinare din diferite ţări, el ţinând să evidenţieze ”disparităţile alarmante existente în distribuţia mondială a vaccinurilor”.

În timp ce 70% din populaţia statelor bogate s-a vaccinat anti-COVID-19 cu cel puţin o doză, în ţările sărace proporţia este de doar 3%, a explicat premierul italian, în opinia căruia ”aceste diferenţe sunt inacceptabile moral şi subminează redresarea globală”.

Gazda reuniunii, Italia, a fost anul trecut una dintre ţările cel mai grav lovite de pandemie.

În marja summitului G20, liderii SUA, Regatului Unit, Germaniei şi Franţei se vor întâlni sâmbătă seara pentru a discuta despre strategia viitoare în tratativele cu Iran privind programul său nuclear.

Întâlnirea dintre preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron va avea loc la iniţiativa şefei executivului de la Berlin, potrivit unui diplomat american.

Negocierile dintre Teheran şi puterile mondiale pentru relansarea acordului internaţional încheiat în 2015 vor fi reluate la finalul lunii noiembrie.