Sclavia modernă în Marea Britanie –Sute de muncitori români în construcții, exploatați timp de 10 ani

Publicat: 29 iul. 2023, 15:30, de Victor Scarlat, în SOCIAL , ? cititori
Sclavia modernă în Marea Britanie –Sute de muncitori români în construcții, exploatați timp de 10 ani

Sclavia există și în zilele noastre, iar, din păcate, românii sunt cei care îi cad victime de cele mai multe ori. Cel mai nou caz: circa 500 de muncitori români în sectorul construcțiilor au fost exploatați și batjocoriți timp de un deceniu în Marea Britanie de un grup infracțional, care a câștigat milioane de lire sterline de pe urma lor.

În Regatul Unit, domeniul construcțiilor este unul dintre cele mai mari și mai importante sectoare ale economiei, dar și printre cele mai vulnerabile la amenințarea sclaviei moderne. Cei care au picat victime au fost câteva sute de români, care vreme de un deceniu au fost umiliți și exploatați la maximum, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii Organizate (National Crime Agency) din Marea Britanie. 

Astfel, în 2019, după ce Poliția Metropolitană a realizat o investigației amplă, membrii unei rețele infracționale din România au fost găsiți vinovați de infracțiuni de sclavie modernă, potrivit Libertatea.

Mai bine de 10 ani, această rețea a exploatat până la 500 de români plasați în sectorului construcțiilor din Regatul Unit. Victimele au lucrat în proiecte majore de construcții și demolări în sudul Londrei, precum și în regiunile învecinate, după cum se arată într- un raport al Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii Organizate (National Crime Agency) din Marea Britanie. 

Profilul victimelor

Victimele proveneau din zonele sărace ale României și erau atrase de salariile decente promise din Regatul Unit, la care se adăuga cazarea, transportul și hrana asigurate.

Realitatea este, însă, că muncitorii erau cazați în locuințe mizerabile, infestate de paraziți și supraaglomerate. Mai mult, oamenii au fost nevoiți să caute până și saltele aruncate pe stradă, pentru a avea pe ce să doarmă. Au fost, însă, taxați în plus pentru utilități sau pentru mâncarea primită, de multe ori stricată sau expirată, ceea ce le-a provocat unora dureri de stomac. Mai mult, din cauza condițiilor mizere, mulți s-au ales și cu scabie (n.r.- râie).  

Profituri enorme

De pe urma românilor, traficanții au câștigat undeva la 2,4 milioane de lire sterline. Aceasta în timp ce victimele erau la limita supraviețuirii cu mai puțin de 18 lire sterline pe zi și, în unele cazuri, cu nimic, deși munceau din greu multe ore pe zi. Mai mult de atât, traficanții le opreau victimelor o parte însemnată din salariile promise pentru diferite costuri – transport și cazare, îngropându-i, de fapt, în datorii – mai indică raportul.

Rețeaua a recurs și la o serie de tactici frauduloase pentru a obține acreditări false și acces la lucrări de construcții. Au căzut în plasă cel puțin 33 de companii, inclusiv antreprenori, agenții și furnizori de servicii de salarizare de tip „umbrelă”, care au efectuat plăți involuntare în conturi controlate de rețeaua infracțională, deoarece erau convinși că plătesc lucrătorii. Victimele erau angajate, de obicei, ca forță de muncă necalificată, în activități de curățenie, îngrijire și transport, care treceau prin mai puține verificări.  

Cum erau obținute cardurile CSCS

Printre metodele folosite de traficanți pentru obținerea locurilor de muncă se numără și folosirea unor Carduri CSCS (Construction Skills Certification Scheme) falsificate sau reciclate. Acestea dovedesc că persoanele au pregătirea și calificările adecvate pentru munca pe care o desfășoară pe șantierele de construcții.

De asemenea, membrii bandei și asociații lor au colaborat cu un centru de testare corupt pentru a obține teste de sănătate și siguranță. Nu în ultimul rând, a fost folosită metoda „fantoma”, adică la interviu participa o altă persoană decât cea care obținea ulterior locul de muncă.

În Marea Brtanie, sectorul construcțiilor a angajat aproximativ 2,2 milioane de persoane în 2022, din care 280.000 de muncitori din toată țara și jumătate din cei din Londra s-au născut în afara Marii Britanii. Tot în acest an, s-a mărit cu 134% numărul de raportări privind exploatarea muncii, de altfel, și cel mai des raportat tip de exploatare în UK.