Se amână Bacalaureatul? Atac al Guvernului în plină grevă!

Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea pentru Bacalaureat. Profesorii intră însă în a doua săptămână de grevă. Ministerul Educației a transmis că directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinților și elevilor toate datele necesare.

”Conform Calendarului examenului de Bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaților la prima sesiune de examen. Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, a transmis Ministerul Educației.

Instituția a precizat că va continua să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar.

Guvernul în loc să negocieze, atacă profesorii prin Ordonanță de urgență

În Monitorul Oficial a fost publicată o ordonanța de urgență prin care profesorilor participanți la grevă le poate fi afectată vechimea la catedră. Justificarea urgenței nu a fost făcută de către inițiatori. Potrivit sindicalistului Marius Nistor, Ordonanța este răspunsul uni Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc.

„Au promovat prin ordonanță de urgență modificarea legii dialogului social, în sensul în care din momentul acesta cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime. Deci, iată răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc. Păcat de țara asta, păcat de România educată că vă bateți joc de ea”, a declarat Nistor sâmbătă seara, la Antena3.

Greva din Educație a creat deja sincope mari în procesul de învățământ. A dus, până acum, la amânarea cu o săptămână a Evaluării Naționale pentru clasa a VI-a, dar și la decalarea înscrierilor în clasa pregătitoare.

Se amână examenul de Bacalaureat? Orice este posibil!

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunțat duminică faptul că Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.

”Este un efort bugetar care depășește suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educație și Ocupare pentru perioada din exercițiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național”, a adăugat Cărbunaru, propunerea având drept scop să pună capăt grevei generale declanșate din 22 mai de angajații din educație.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a comentat imediat după anunțul Guvernului, declarând pentru News.ro, că angajații din sistemul de învățământ vor continua greva și nu renunță nici la protestul anunțat pentru marți, la București, acțiune la care se anunță participarea a 20.000 de oameni.

Acesta reclamă că Guvernul a modificat, la finalul săptămânii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra greviștilor. Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naționale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

Ulterior, sindicatele din educație au răspuns într-un comunicat comun ofertei Guvernului privind majorarea veniturilor afirmând că Executivul este singurul responsabil pentru continuarea grevei, dat fiind că nu a rezolvat cerința esențială referitoare la emiterea unei OUG care să garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul unui debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Citește și: Greva profesorilor versus capacitate și bacalaureat

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...