Se confirmă cei 600 de militari străini la parada de Ziua Națională a României!

Publicat: 23 nov. 2022, 10:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Se confirmă cei 600 de militari străini la parada de Ziua Națională a României!

Puterea a publicat pe data de 13 noiembrie a.c. articolul Scandal de Ziua Națională. Nu Armata Română va defila pe 1 decembrie? În articol se sublinia faptul că MApN a decis să invite 600 de militari străini, din NATO, care să defileze pe 1 decembrie. 

Executivul a aprobat pe 22 noiembrie, prin hotărâre, participarea a cel mult 600 de militari străini la parada de Ziua Națională a României.

Militarii străini vor face parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere. Potrivit hotărârii, cu ocazia Zilei Naţionale a României, Ministerul Apărării Naţionale poate invita cel mult 600 de persoane, care vor face parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere, pentru a participa la parada militară naţională din acest an.

De Ziua Națională a României: Se confirmă cei 600 de militari străini

„Cazarea, asistenţa medicală de urgenţă şi transportul personalului străin se asigură prin grija Ministerului Apărării Naţionale, cu mijloacele proprii„, se arată într-un comunicat al executivului.

Tot pe 22 noiembrie, guvernul a stabilit prin hotărâre cheltuielile necesare pentru organizarea şi desfăşurarea la Bucureşti, în perioada 14 – 16 decembrie, a reuniunii Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR).

Cheltuielile vor fi asigurate integral din prevederile bugetare aprobate Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru anul 2022.

Cine va reprezenta interesele României în cadrul EUROGENDFOR

Ministerul Afacerilor Interne, prin Jandarmeria Română, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de instituţii care exercită preşedinţia CIMIN a Forţei de Jandarmerie Europeană, vor reprezenta interesele României în cadrul EUROGENDFOR, conform angajamentelor internaţionale şi a obiectivelor asumate de partea română, respectiv dezvoltarea cooperării cu alte forţe de tip jandarmerie din regiune„, se arată într-un comunicat.

Prin organizarea acestei reuniuni, România îşi reafirmă rolul de contributor la întărirea securităţii în regiune, de actor activ în soluţionarea problemelor de securitate la nivel regional, a transmis guvernul.

Cine asigură președinția CIMIN

Preşedinţia CIMIN este asigurată, prin rotaţie, de fiecare stat membru cu drepturi depline, pentru o perioadă de un an de zile.

Conform calendarului de rotaţie, România deţine Preşedinţia CIMIN în 2022, pe care a preluat-o de la Polonia pe 16 decembrie 2021. Următoarea ţară care va deţine conducerea comitetului va fi Italia.