Se nasc tot mai puțini copii. În 2022 am atins cel mai mic număr al naşterilor din ultimii 100 de ani

Publicat: 10 feb. 2023, 22:30, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Se nasc tot mai puțini copii. În 2022 am atins cel mai mic număr al naşterilor din ultimii 100 de ani

Anul trecut în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani. Şi cu 25.000 mai puţini faţă de 2021, conform celui mai recent studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică.

Datele arată că, în 2022, s-au născut puţin peste 170.000 de copii, faţă de cei aproape 200.000, născuţi în 2021.

Numărul tot mai mic al nașterilor va afecta mai multe sectoare. Unul dintre cele mai afectate sectoare va fi cel al învățământului, deoarece numărul profesorilor va trebui redus consistent, prentru că nu vor mai avea cui să predea.

Şi producătorii de materiale suport pentru şcoli sau cei de jucării îşi vor vedea afacerile afectate, iar acest lucru va avea cu singuranţă şi un impact la nivel economic. 

Datele arată că la ţară, numărul celor care se nasc în afara căsniciei este mai mare decât la oraş, lucru care poate conduce la o lovitură dată imaginii de familie tradiţională pe care comunităţile rurale încearcă să o promoveze.

În mai multe județe precum, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman sau Mureş, numărul copiilor năcuți în mediul rural în afara căsătoriei trece de 50%.

În acelaşi timp, peste 70% dintre cupluri au declarat că momentan nu îşi doresc copii. Situaţia financiară şi incertitudinea unui loc de muncă stabil sunt cu siguranţa factori determinanţi în decizia de a aduce pe lume un copil.

Unele țări au început deja să ia măsuri. Serbia va tripla o primă acordată părinţilor la naşterea primului lor copil şi de asemenea va majora şi sprijinul pentru familiile mai mari, în încercarea de a opri declinul demografic, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic.

„Dispărem ca naţiune”, a spus Aleksandar Vucic, după ce a anunţat triplarea primei acordate mamelor la naşterea primului lor copil, până la 300.000 de dinari (2,862 de dolari), începând cu luna ianuarie 2022. De asemenea, Serbia va majora şi sumele de bani şi celelalte măsuri de sprijin pentru familiile care au mai mulţi copiii, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic, citat de Bloomberg.

Anunţarea acestor măsuri vine într-un moment în care partidul lui Aleksandar Vucic şi aliaţii săi, care împreună deţin majoritatea locurilor în Parlament, se pregătesc pentru alegerile generale din primăvară.

Partidele de opoziţie au boicotat precedentele alegeri din 2020 dar este posibil că conteste poziţia dominantă a lui Aleksandar Vucic cu ocazia următorului scrutin, care va include şi alegeri prezidenţiale.

În prezent, salariul mediu din Serbia, o ţară cu aproximativ 6,9 milioane de locuitori, este de aproximativ 616 dolari. Populaţia Serbiei scade cu aproximativ 30.000 de locuitori pe an pe fondul ratei scăzute a natalităţii şi emigraţiei. Media de vârstă este de aproape 43 de ani, una din cele mai ridicate din Europa.

Potrivit lui Vucic, actuala rată a natalităţii, de 1,5%, trebuie să crească până la cel puţin 2,15%, pentru ca Serbia să îşi menţină populaţia actuală. În acest sens, vor fi adoptate măsuri suplimentare pentru a-i ajuta pe tineri să îşi continue studiile la colegii şi universităţi chiar dacă vor deveni părinţi în timpul studiilor.

Guvernul de la Belgrad analizează posibilitatea de a acorda granturi de până la 22.000 de dolari cuplurilor tinere pentru a le ajuta să îşi cumpere prima casă şi să îşi înceapă o familie, a spus Vucic.