Se prăbușesc? Bursele, în așteptarea războiului

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere puternică, urmând tendinţa globală a investitorilor de renunţare la activele riscante, potrivit Reuters. Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,9%, iar cel mai mare declin a fost înregistrat de sectorul resurselor naturale, de 3,2%.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,75%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,20%. Între companii, acţiunile producătorului de turbine Siemens Gamesa au scăzut cu peste 13%, în urma reducerii estimărilor de venituri pentru 2022, iar titlurile companiei părinte Siemens Energy au pierdut aproape 16%. Pe Wall Street, acţiunile au evoluat negativ, trase în jos de pierderile accentuale ale Netflix, care au dus indicele Nasdaq Composite în zona corecţiei.

În Europa, unul dintre factorii negativi îl reprezintă tensiunile de la graniţa Rusiei cu Ucraina. Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken i-a spus vineri omologului rus că Kremlinul poate detensiona situaţia prin retragerea soldaţilor şi echipamentelor militare de la frontieră. Serviciile secrete americane au indicat că Rusia ar putea ataca Ucraina în decurs de o lună. În Marea Britanie, indicele GfK privind încrederea consumatorilor în economie a scăzut de la -15 în  decembrie la -19, cel mai redus nivel atins din februarie 2021, pe fondul inflaţiei ridicate şi al perspectivelui de majorare a dobînzilor.

Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut cu 3,7% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, potrivit Biroului Naţional de Statistică, în timp ce analiştii anticipau un declin de numai 0,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...