Se retrage sau nu Teodosie? Care e poziția Patriarhiei

Publicat: 19 ian. 2024, 06:28, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Se retrage sau nu Teodosie? Care e poziția Patriarhiei

Vasile Bănescu susțin că e total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, referindu-se la cazul Teodosie.


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a exprimat dezaprobarea față de punerea sub acuzare a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, într-un dosar gestionat de DNA.

Bănescu a subliniat că această situație este una care „frapează și mâhnește”, evidențiind îngrijorarea generată de noile acuzații împotriva arhiepiscopului Tomisului. A menționat că Patriarhia Română și autoritățile judiciare sunt cu totul interesate să elucideze posibile acte de corupție.

Purtătorul de cuvânt a precizat că poziția Patriarhiei Române în acest caz este una favorabilă clarificării situației și că Sfântul Sinod poate face recomandări arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în funcție de evoluția dosarului. Bănescu a adăugat că, întrebat despre o eventuală retragere din funcție a IPS Teodosie, consideră că legea morală ar trebui să primeze. El a subliniat importanța legii morale, afirmând că Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ținută și o atitudine adecvată la realitate.

„Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare. Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate. Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”, a spus Bănescu.

Referindu-se la situația complicată a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, a menționat că este un caz care a atras atenția și că poziția Patriarhiei este „defavorabilă ascunderii adevărului”.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost audiat la DNA într-un dosar în care este cercetat pentru cumpărare de influență. Avocatul său a afirmat că dosarul se bazează doar pe o înregistrare apărută în spațiul public și că urmează să facă o cerere de excludere a acestei înregistrări, considerând că este făcută ilegal.