Se sfârșește viața de pe Pământ? Dezvăluirea unui supercomputer de la NASA

Publicat: 08 mai 2025, 10:16, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Se sfârșește viața de pe Pământ? Dezvăluirea unui supercomputer de la NASA
sursa foto: Pixabay

Cercetătorii NASA s-au folosit de computere performante pentru a efectua o simulare avansată în ceea ce privește durata vieții de pe Pământ.

Concluziile studiului arată  dispariția vieții de pe planetă este inevitabilă, pe măsură ce Soarele va trece prin transformările naturale ale ciclului său de viață.

Anul în care va dispărea viața de pe Pământ, conform NASA

Concluzia principală a studiului NASA este că viața, așa cum o cunoaștem, va dispărea de pe planetă în jurul anului 1.000.002.021. Cauza principală este creșterea treptată a energiei emise de Soare, care va duce la o încălzire progresivă a Pământului, relatează BGR.

Declinul condițiilor propice vieții va începe, însă, mult mai devreme. Simulările arată că atmosfera Pământului va suferi modificări semnificative. Vorbim despre o scădere a nivelului de oxigen și o creștere a temperaturilor medii. Schimbările vor face planeta din ce în ce mai inospitalieră pentru majoritatea formelor de viață.

Cu toate acestea, perspectiva unui sfârșit de viață pe Pământ este departe. Însă, cercetătorii subliniază importanța pregătirii și adaptării pe termen lung.

Fizicianul Stephen Hawking a prezis sfârșitul lumii

În timpul summitului Tencent WE de la Beijing, Hawking a oferit o perspectivă sumbră.

„La rata actuală, în aproximativ 575 de ani (2600 – N.R.) , oamenii vor fi nevoiți să stea umăr lângă umăr pe fiecare metru pătrat de sol. Planeta va deveni insuportabilă”, spunea fizicianul britanic.

Problema nu ține doar de suprapopulare, ci și de epuizarea rapidă a resurselor naturale. Această proiecție a fost interpretată de mulți ca un apel la acțiune și la regândirea modului în care societatea modernă tratează mediul. Când Hawking vorbea despre „o minge de foc”, făcea referire la creșterea continuă a temperaturii globale, scrie doctorulzilei.ro. De asemenea, acesta se referea și la colapsul biodiversității și la accentuarea efectului de seră, alimentate de activitatea industrială.