Seceta este nimic pe lângă ciori. Ce se întâmplă pe câmpurile din Brăila și Buzău

Publicat: 24 iul. 2022, 08:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Seceta este nimic pe lângă ciori. Ce se întâmplă pe câmpurile din Brăila și Buzău

Seceta a produse pagube importante în Brăila, deși aici se află cele mai mari suprafețe de teren agricol irigate din România, dar chiar și așa nu există termen de comparație cu ceea ce se întâmplă când sute de mii de ciori atacă o cultură agricolă. Din păcate, astfel de probleme nu sunt doar în această zonă, ci și în Buzâu, unde legumele sunt ținta. 

Așa ceva se întâmplă în zona Însurățeiului, în Brăila, unde unui fermier i-au distrus deja 50% din cultura de floarea soarelui în care a investit foarte mulți bani, inclusiv pentru irigarea culturii.

”Ne-am străduit să udăm, să fim siguri de o recoltă bună, iar acum vedem cum cultura de floarea soarelui este compromisă de ciori. Nu se duc în lanul vecin, care nu e irigat și e nedezvoltat, cu plante de jumătate de metru și uscate, vin la lanurile noastre, unde planta are doi metri înălțime…  S-au înmulțit exagerat de tare, pentru că nu au dușmani naturali și nici nu pot fi combătute prin împușcare sau prin alte metode mai drastice. Legal, nu poți decât să le sperii cu instalații de zgomot. Înainte mai puneai o cioară moartă într-un băț, ca să sperii tot cârdul. Acum nici dacă am mai pune așa ceva n-ar avea niciun efect pentru că sunt prea multe, exagerat de multe. Nu le mai putem alunga cu nimic, oricât am păzi, oricât am face zgomot, nu avem cum să le facem față…”, a declarat fermierul  Neculai Ardeleanu, care lucrează circa 1.600 ha, pentru Obiectivbr.eo

Din păcate, nu este vorba doar de cultura de floarea soarelui sau de porumb, ci și de legume, iar păsările caută pe lângă hrană și apă, ajungând să atace până și instalațiile de irigații.

Oamenii din partea locului spun că păsările s-au înmulțit exagerat și deoarece metodele de combatere au fost limitate drastic de statul român. Așa de exemplu, pentru sezonul de vânătoare care va începe pe 15 august, AJVPS Brăila a primit de la Ministerul Mediului acceptul să împuște 1.419 ciori, din sutele de mii sau poate milioanele de exemplare aflate pe raza celor 25 de fonduri de vânătoare aflate pe raza județului Brăila.

Probleme sunt și în Buzău, unde ciorile au distrus suprafețe importante de legume și pepeni.