Secretarul de stat Antony Blinken a transmis aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce privește statul de drept, reforma justiției și combaterea corupției

Publicat: 31 mart. 2021, 08:24, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Secretarul de stat Antony Blinken a transmis aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce privește statul de drept, reforma justiției și combaterea corupției
Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut marți, 30 martie 2021, o convorbire telefonică, în continuarea dialogului realizat de cei doi șefi ai diplomațiilor la 23 martie 2021, la Bruxelles, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe și Secretarul de stat Antony Blinken au reconfirmat angajamentul ferm al României și Statelor Unite pentru consolidarea în continuare a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin intensificarea dialogului politico-diplomatic și a cooperării bilaterale în domeniile prioritare ale Parteneriatului, precum și în ceea ce privește provocările la nivel global. În acest sens, a fost accentuată, în cadrul discuției, importanța coordonării cu partenerii care împărtășesc aceleași valori și priorități strategice, precum și necesitatea promovării democrației și a statului de drept, inclusiv prin întărirea rezilienței strategice la nivel internațional.

În plan bilateral, cei doi demnitari s-au referit la contextul aniversar al împlinirii, în 2021, a zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum și a cinci ani de la operaționalizarea facilității anti-rachetă de la Deveselu, aceste momente simbolice oferind oportunitatea unei reafirmări a validității principiilor și liniilor majore ale colaborării dintre cele două state și constituind o bază solidă pentru dezvoltarea acesteia, inclusiv prin reluarea programului de vizite de nivel, atunci când condițiile o vor permite.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să fie un partener strategic puternic și de încredere al SUA, precum și un aliat NATO dedicat. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat interesul pentru întărirea coordonării bilaterale, fiind evidențiată poziția constantă a României în ceea ce privește consolidarea și dinamizarea relației transatlantice.

Cei doi înalți demnitari au trecut în revistă și dezvoltările recente din relația bilaterală din domenii strategice, exprimând interesul pentru concretizarea inițiativelor vizând consolidarea securității energetice. În context, a fost discutată cooperarea bilaterală aflată în dezvoltare în domeniul nuclear civil și eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz în Europa, fiind evocată importanța resurselor strategice de gaz din platoul continental al Mării Negre, a căror exploatare ar putea îmbunătăți semnificativ securitatea energetică regională.

Secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce privește statul de drept, reforma justiției și combaterea corupției, relevante inclusiv la nivel regional. A accentuat că aceste măsuri contribuie în mod hotărâtor la crearea unui mediu de afaceri și investițional atractiv pentru partenerii economici americani, evidențiind că pentru SUA dezvoltarea, extinderea și diversificarea relației economice cu România rămâne o prioritate.

Totodată, în acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat prioritatea Guvernului României privind accederea României la OCDE și a exprimat convingerea că partea americană va susține, în continuare, acest deziderat.

Șeful diplomației române a reiterat, de asemenea, importanța celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, cu impact strategic pozitiv direct, atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât și asupra mobilității militare. În acest sens, a pledat pentru implicarea financiară a SUA în realizarea celor două proiecte, subliniind că, pe lângă o prezență militară crescută a SUA în regiune, este necesară și consolidarea prezenței economice și de investiții americane.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat interesul României pentru accederea rapidă în programul Visa Waiver și importanța înregistrării unor progrese tangibile, după intensificarea dialogului la nivel politic și tehnic din ultimele luni cu privire la acest subiect.

A fost discutată și aprofundarea cooperării în combaterea unor fenomene cu impact negativ, precum traficul de persoane.

Șeful diplomației americane a accentuat determinarea SUA de a consolida rolul diplomației în principalele dosare internaționale în care SUA sunt implicate și de a întări relațiile cu partenerii.

Secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru activitatea României în calitate de Președinție în Exercițiu a Comunității Democrațiilor și a arătat interesul SUA pentru a coopera cu România pe acest palier. În acest context, ministrul român de externe și secretarul de stat al SUA s-au referit la intenția Administrației SUA de a organiza un Summit pentru Democrație, inițiativă pe care România o susține, inclusiv ca Președinție în Exercițiu a Comunității Democrațiilor, și care oferă oportunități de sprijin reciproc în acțiunile de apărare a valorilor democratice și a respectării valorilor statului de drept la nivel internațional.

Convorbirea telefonică a inclus și un schimb de vederi cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre, care este esențială pentru securitatea transatlantică, fiind reiterată evaluarea comună cu privire la provocările persistente de securitate la frontiera estică a Alianței Nord-Atlantice. Șeful diplomației române a prezentat elementele principale care orientează acțiunea României, printre care necesitatea consolidării posturii NATO de descurajare și apărare la Flancul Estic al NATO, la Marea Neagră.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța pe care România o acordă creșterii prezenței militare a SUA în România. Secretarul de stat american a adresat mulțumiri pentru angajamentul României privind alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru bugetul apărării și a apreciat derularea programului de achiziții dintre România și SUA, precum și investițiile pe care România le face în infrastructura militară.  

Cei doi șefi ai diplomațiilor au avut și un schimb de opinii pe tema adaptării NATO și a procesului de reflecție privind viitorul organizației, NATO 2030. A fost evidențiată susținerea pentru procesul coordonat de către Secretarul General al NATO și pentru propunerile avansate de acesta, fiind reiterată necesitatea adoptării unui Nou Concept Strategic al NATO, adecvat contextului actual de securitate. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat implicarea activă și constructivă a României și a punctat rolul statelor de pe Flancul Estic al NATO și demersurile lor vizând contracararea riscurilor de securitate din această regiune, inclusiv prin intermediul formatului București 9 (B9).

De asemenea, a fost discutată cooperarea sectorială în alte domenii de interes comun prioritar, precum consolidarea rezilienței comunității transatlantice, la care România va contribui prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitația ca specialiști americani în domeniul rezilienței să se alăture Centrului de la București. Secretarul de stat Blinken a exprimat apreciere pentru această inițiativă, fiind agreată menținerea unui dialog apropiat pe această temă. Șeful diplomației române a evidențiat că, în abordarea României, reziliența strategică este un concept extrem de relevant, având în vedere necesitatea întăririi coordonării și acțiunii comune cu partenerii care fac parte din aceeași comunitate de valori și securitate și reducerea dependenței de acei actori care nu împărtășesc aceleași interese și valori.