Sediile ANAF luate cu asalt, din cauza D 212. S-a ajuns chiar și la bătaie

Publicat: 23 mai 2024, 18:13, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Exclusiv
Sediile ANAF luate cu asalt, din cauza D 212. S-a ajuns chiar și la bătaie
Foto: Alexandru Grigoriev

În ultimele zile sediile ANAF au fost, realmente, luate cu asalt. Mii de cetățeni, în toată țara, s-au înghesuit să depună declarațiile unice privind impozitul pe venit, celebra declarație D 212. În unele cazuri s-a ajuns chiar și la bătaie.

Vineri, 24 mai, este ultima zi de depunere a declarației unice privind impozitul pe venit pentru persoanele fizice, celebra D 212. Ca de obicei, mare parte dintre contribuabili au așteptat ultimele zile. Rezultatul: cozi interminabile la ghișee, nervi și scandal.

La sediul ANAF Sector 6 s-a ajuns chiar și la bătaie. O contribuabilă recalcitrantă a fost invitată să părăsească sediul. Soțul acesteia l-a lovit pe agentul de pază care venise s-o dea afară. În urma loviturii primite, paznicul a fost rănit de rama ochelarilor și a început să sângereze puternic. A fost chemat un echipaj de Poliție, care a preluat cazul. În tot acest timp, în holul sediului ANAF s-a produs o înghesuială dincolo de orice imaginație.

La puțină vreme după aceea, unei alte contribuabile I s-a făcut rău, fiind la un pas de a-și pierde cunoștiința.

La sfârșitul programului, la ghișeul care preia declarațiile contribuabililor fuseseră preluate peste 300 de declarații, de aproape 20 de ori mai multe decât într-o zi normală. Toate de o singură funcționară,pentru că șefii ANAF Sector 6 nu s-au gândit să suplimenteze numărul de funcționari care preiau documentele…

Situația s-a repetat, cu mici deosebiri, la toate sediile ANAF din țară.

Este de așteptat ca și mâine, 24 mai, lucrurile să se desfășoare la fel, fiind ultima zi de depunere a D 212.

Toate aceste cozi ar putea fi evitate, dacă cetățenii ar fi mai conștiincioși și ar depune declarațiile din timp, pe de o parte, și dacă ar utiliza și celelalte metode legale de depunere a declarației unice. Aceasta poate fi transmisă și electronic, prin Sistemul Privat Virtual, SVP, sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, pe adresa ANAF territorial.