Șeful Bisericii Ortodoxe din Moldova își exprimă loialitatea față de Rusia și condamnă presa pentru divizarea credincioșilor

Publicat: 25 dec. 2023, 21:00, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Șeful Bisericii Ortodoxe din Moldova își exprimă loialitatea față de Rusia și condamnă presa pentru divizarea credincioșilor

Într-un interviu acordat recent, Mitropolitul Vladimir, liderul celei mai mari Biserici Ortodoxe din Moldova, afiliată Bisericii Ortodoxe Ruse, și-a exprimat loialitatea fermă față de Rusia și a condamnat presa pentru presupusa sa implicare în divizarea credincioșilor în perioada premergătoare sărbătorilor de Crăciun.

Cu mai mult de 90% dintre locuitorii țării identificându-se ca creștini ortodocși, Biserica Ortodoxă are un rol semnificativ în peisajul spiritual al Moldovei. Totuși, discrepanțele dintre Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ruse, și Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Române, au provocat tensiuni în rândul credincioșilor.

În lumina eforturilor guvernului moldovean de a se alinia cu Uniunea Europeană, Mitropolitul Vladimir a acuzat mass-media de răspândirea diviziunii în cadrul bisericii, susținând că aceasta este susținută de sprijin politic. El a afirmat că „rândurile sale au fost atacate în perioada premergătoare Crăciunului” și că aceste atacuri au scopul de a submina unitatea Bisericii.

De asemenea, Mitropolitul Vladimir și-a reiterat loialitatea față de Biserica Ortodoxă Rusă, chiar dacă există îndoieli legate de sprijinul acesteia pentru conflictul din Ucraina.

În contextul acestor tensiuni, Mitropolia Basarabiei a devenit un element-cheie în eforturile guvernului de a se îndrepta către Uniunea Europeană. Cu peste 60 de preoți care au părăsit Biserica lui Vladimir în ultimele luni, pentru a se alătura Mitropoliei Basarabiei, disputa dintre cele două biserici își intensifică amploarea.

Mitropolitul Vladimir a concluzionat că preoții care schimbă biserica sunt „lipsiți de orice discernământ și credință și facilitează distrugerea unității Bisericii lui Hristos.” Tensiunile persistente dintre cele două mitropolii subliniază complexitatea relației dintre sfera religioasă și cea politică în Moldova, în timp ce țara își stabilește direcția în raport cu Uniunea Europeană și Rusia.