Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect

Publicat: 23 ian. 2022, 21:15, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect

Viceamiralul Kay-Achim Schonbach a demisionat din fruntea marinei germane după ce a spus public că Ucraina nu mai poate recupera Peninsula Crimeea și că „probabil” președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, merită respect. Din cauza declarațiilor controversate, Berlinul s-a confruntat sâmbătă cu un incident diplomatic.

Potrivit Deutsche Welle, Afirmațiile viceamiralului german au venit într-un moment în care Federația Rusă a concentrat trupe la frontierele Ucrainei, alimentând temerile că ar pregăti o invazie. „Am cerut ministrului apărării, Christine Lambrecht, să mă elibereze de atribuții cu efect imediat”, a declarat viceamiralul Kay-Achim Schonbach, citat de Reuters. „Ministrul mi-a acceptat solicitarea”, a confirmat el.

Mișcarea a fost provocată de o declarație făcută de Schonbach în timp ce efectua o vizită în India. Vorbind la Institutul Manohar Parrikar pentru studii de apărare și analiză, viceamiralul german a spus că Vladimir Putin „probabil” merită respect. Schonbach declarase că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect. „Ceea ce își dorește el cu adevărat este respect”, a spus deja-fostul șef al marinei germane, în limba engleză. „Și, pentru numele lui Dumnezeu, să îi oferi cuiva respect e un preț mic, chiar un preț de nimic… Este ușor să îi oferi respectul pe care chiar îl cere – și probabil îl și merită”, a continuat Kay-Achim Schonbach.

Mai mult decât atât, el a declarat că Peninsula Crimeea – care a fost anexată ilegal de Federația Rusă în 2014 – este „dusă”. „Nu se va mai întoarce niciodată – acesta este un fapt”, a mai susținut viceamiralul german. Comentariile au contrazis direct viziunea oficială a UE și a NATO, care consideră că decizia Rusiei de a anexa Peninsula Crimeea a fost inacceptabilă și trebuie inversată.