Semne care arată că alcoolismul e pe-aproape

În apropierea Crăciunului și Revelionului, alcoolul curge din belșug. Și dacă unii știu să se oprească la timp, alții nu. Ar putea fi acesta un semn de alcoolism?

Știm că alcoolismul provoacă problem grave de sănătate. Dar știm mai puțin care este momentul când da, cineva  poate fi considerat alcoolic.

La început, persoana în discuție dorește să fie discretă: își face o rezervă de una-două sticle, pe care le ascunde.

Persoana bănuită este mai iritabilă ca de obicei, bea alcool în momente mai dificile, respinge discuțiile despre alcool, neagă dacă i se spune că bea prea mult… Este posibil ca deja persoana respectivă să aibă probleme de dependență.

Persoana dependentă de alcool are pierderi de memorie, are tendința de a-și asuma riscuri cu consecințe grave, devine lipsit de interes pentru activitățile obișnuite, simte nevoia de a consuma din ce în ce mai mult alcool. De asemenea, persoana în cauză își neglijează propria igienă, este incapabilă să refuze alcoolul.

Alcoolicul se expune unui șir de probleme grave de sănătate: infarct, boli de ficat (steatoză, hepatită alcoolică, ciroză, carcinoma hepatocellular), pancreatită, depresie, anxietate, tulburare bipolară etc.

Dr. Elena Călinescu, medic specialist Psihiatrie, spune că ”aproape toate țesuturile și organele sunt vulnerabile la efectele alcoolului. Aproape toate consecințele medicale ale uzului de alcool sunt reversibile odată cu abstinența”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...