Semnele diabetului care trebuie să ne trimită rapid la medic

Publicat: 15 nov. 2022, 10:10, de Magda Marincovici, în SOCIAL
Semnele diabetului care trebuie să ne trimită rapid la medic
Diabet SURSA FOTO: Pixabay

Diabetul poate fi anticipat de unele semne care ar trebui să fie cunoscute. Semnele diabetului care trebuie să ne trimită rapid la medic sunt variate și trebuie să avem mare grijă la ele!

Semnele diabetului care trebuie să ne trimită rapid la medic sunt: setea excesivă, scăderea în greutate, nevoia de a urina frecvent, oboseala, vederea încețoșată.

Hiperglicemia este un semn de diabet

Diabetul este o boală cronică. Ea apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient. Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie), ceea ce evidențiază analiza sângelui.

Dar sunt și semne care  pot indica hiperglicemia, care nu trebuie ignorate.

Dacă aveți o creștere a senzației de sete, fenomen numit polidispie, este recomandat să consultați un medic specialist. Și vorbim aici de o sete excesivă: adică peste trei litri de lichide zilnic. Întrucât este prea mult zahăr în sânge, rinichii se străduie să-l elimine. Pentru aceasta, volumul urinei crește și odată cu aceasta crește și nevoia de lichide pentru a compensa pierderea de apă. Este un mecanism de adaptare.

Acest fenomen este însoțit de o creștere a nevoii de a urina (poliurie), inclusiv noaptea, un simptom care de asemenea trebuie să ne alerteze. Cu excepția situației când în mod excepțional ați băut foarte multe lichde, o creștere inexplicabilă a cantității de urină și a frecvenței trebuie să vă ridice semne de întrebare.

De asemenea, scăderea în greutate este un alt semn de avertizare asupra diabetului, ca de altfel oboseala inexplicabilă și vederea încețoșată.

Analizele medicale periodice pot preveni diabetul

Trebuie să știm că diabetul zaharat poate evolua o lungă perioadă fără simptome și, deci, nediagnosticat.

”Peste tot în jurul nostru sunt persoane cu diabet zaharat, numărul acestora creşte permanent, iar prezenţa complicaţiilor asociate diabetului reprezintă alte grave provocări. Prevenţia, diagnosticarea rapidă şi un tratament eficient sunt esenţiale în diabet”, precizează dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Pentru a preveni apariția diabetului este necesară efectuarea perioadică a analizelor medicale.

Este important să educăm populaţia să îşi facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat şi există multe complicaţii”, subliniază vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Daciana Toma, consultant la Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice pe proiecte de educaţie în sănătate.

Diabetul în România

Potrivit studiului PREDATOR, România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa: 11,6% dintre adulţi.

Potrivit datelor Institutului de Sănătăte Publică, dacă în 2019, numărul de cazuri noi era de 76.967, în 2020 a scăzut la 59.914, în 2021 a fost de 82.552, iar în primele şase luni din 2022 a fost de 41.849 (ceea ce arată o creştere).

În țara noastră, potrivit unui comunicat al Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice, 1,2 milioane de persoane sunt monitorizate în programul de diabet.

Citește și Medicamentul Ozempic pentru slăbit și diabet face valuri pe TikTok