Senatul a adoptat „Legea 2 Mai”. Ce prevede proiectul de lege?

Legea 2 Mai, inițiată de parlamentarii PNL pe modelul ”Legii Anastasia”, a fost adoptată luni, de Senat, urmând să meargă la votul deputaților. Proiectul de lege a obținut 90 de voturi pentru.

Actul normativ prevede ca traficanții de droguri să fie condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea suspendării pedepselor, cum se întâmplă acum.

Proiectul de lege vine în contextul în care, în 2022, 47% dintre traficanții de droguri condamnați au primit închisoare cu suspendare. De asemenea, ministrul Justiției, Alina Gorghiu precizează că, în primele 10 luni ale anului au fost înregistrate 10.780 de dosare având ca obiect drogurile, faţă 8484 în aceeași perioadă a anului trecut.

”Ne asigură că toți traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul”

„E o lege care ne asigură că toți traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul. Când vorbim de droguri de mare risc, ne referim la cocaină, heroină, ecstasy, fentanyl, oxicodona. Acele droguri de mare risc care distrug destine. Producția și traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE”, a afirmat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Ce prevede proiectul de lege?

Inițiativa legislativă prevede două chestiuni principale:

  • Eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc.
  • Creșterea pedepselor prevăzute de lege de la 2-7 ani la 3-10 ani pentru operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole