Singurul sat circular din România. O bijuterie unică, puțin cunoscută de turiști

Publicat: 26 mai 2024, 07:31, de Cristina Cohuț, în LIFESTYLE , ? cititori
Singurul sat circular din România. O bijuterie unică, puțin cunoscută de turiști
Sursa foto: gandul.ro

România este plină de destinații turistice inedite, însă, din păcate, unele dintre ele, deși sunt de o frumusețe uimitoare, nu sunt suficient promovate. Este și cazul singurului sat circular din țara noastră.

Din acest motiv, mulți români nici măcar nu știu de ele și preferă să meargă în concedii în străinătate, ratând, astfel, frumusețile propriei țări.

Charlottenburg sau Șarlota este un sat din comuna Bogda, județul Timiș și este singurul sat circular din România.

Deși are numai 124 de locuitori, satul este tot mai căutat în ultimii ani, mai ales datorită peisajului superb din zonă.

A fost construit în plan circular, cu diametrul interior de 210 m. Se remarcă prin faptul că este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor, arată Știri de Cluj.

În România, există numeroase destinații turistice deosebite, însă, din păcate, unele dintre ele nu sunt suficient promovate, chiar dacă sunt de o frumusețe uluitoare. Un exemplu este singurul sat circular din țară.

Din acest motiv, mulți români nu sunt conștienți de existența lor și aleg să își petreacă vacanțele în străinătate, pierzând astfel oportunitatea de a descoperi frumusețile naturale și culturale ale propriei țări.

Charlottenburg, cunoscut și sub numele de Șarlota, este un sat situat în comuna Bogda, județul Timiș, și este singurul sat circular din România.

Cu doar 124 de locuitori, acest mic sat a devenit tot mai căutat în ultimii ani, în special datorită peisajului său pitoresc.

A fost construit pe un plan circular, cu un diametru interior de 210 de metri, fiind singurul sat în formă de cerc din regiunea Banatului. Din acest motiv, întreaga localitate a fost inclusă în lista monumentelor istorice de către Ministerul Culturii și Cultelor, arată Știri de Cluj.

Cum a apărut singurul sat circular din România

Situată între Timișoara și Arad, localitatea a fost fondată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germane, perioadă în care Imperiul Habsburgic era condus de împărăteasa Maria Tereza. Cu câteva decenii înainte, în 1718, Banatul a fost cedat de Imperiul Otoman în favoarea Imperiului Habsburgic. Pentru a-și consolida dominația în această regiune, austriecii au colonizat aici emigranți germani, în trei perioade numite „convoaiele șvabilor”.

Construcția satului a fost supervizată de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, un funcționar al oficiului sării din Lipova.