Sirop de tuse retras de pe piață, deoarece conține o substanță periculoasă

Publicat: 15 apr. 2024, 20:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Sirop de tuse retras de pe piață, deoarece conține o substanță periculoasă
sirop de tuse retras de pe piața efecte toxice decese

Loturi de  sirop de tuse  pediatric de la Johnson & Johnson au fost retrase, deoarece s-a depistat în conținutul acestuia un compus chimic, dietilen glicol, la un nivel ridicat, cu efecte periculoase, inclusiv de deces.

Autorităţile de reglementare farmaceutice din Nigeria şi Kenya au luat măsuri drastice ordonând retragerea imediată a siropului pediatric Johnson & Johnson Benylin ” . Testele de laborator au relevat prezența dietilen glicolului la un nivel considerat nesigur, deoarece compusul chimic este cunoscut că provoacă efecte toxice grave, inclusiv leziuni renale și moarte.

Alertă

Retragerea urmează unei alerte din partea Agenției nigeriene pentru administrarea și controlul alimentelor și medicamentelor ( NAFDAC ), care, după analiză, a detectat o concentrație inacceptabilă de dietilen glicol în medicament.

Acest sirop, destinat ameliorării tusei  copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani , fusese deja legat de decesele unor copii în Camerun și Gambia în iulie 2023, dar și în Uzbekistan.

Loturile afectate au fost vândute în Africa de Sud, Eswatini, Kenya, Tanzania şi Nigeria, anunță Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Africa de Sud, transmite Reuters.

De asemenea, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Rwanda a retras un lot de sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson ca măsură de precauție, după ce omologul său nigerian a declarat că testele de laborator au găsit niveluri ridicate de toxicitate.

Rwanda se alătură astfel Nigeriei, Kenya și Africa de Sud pentru a retrage același lot de sirop, folosit pentru a trata tusea, febra fânului și alte reacții alergice la copii.

Kenvue, care deţine acum brandul Benylin, după separarea acestuia de J&J anul trecut, a declarat într-un comunicat că desfăşoară propria evaluare şi colaborează cu autorităţile din domeniul sănătăţii pentru a determina măsurile ulterioare.

Medicamente contrafăcute

Acest caz se încadrează într-un context mai larg al problemelor de sănătate publică care afectează Africa Subsahariană. În această zonă, Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate ( UNODC) estimează că medicamentele contrafăcute sau de proastă calitate provoacă moartea a aproape jumătate de milion de oameni în fiecare an. Autoritățile continuă să lupte împotriva distribuției de medicamente necorespunzătoare, care pun în pericol viața multor copii.