Sistemul Garanție-Returnare va fi implementat pe 30 noiembrie

Publicat: 14 sept. 2023, 22:45, de Andreea Caraua, în ACTUALITATE , ? cititori
Sistemul Garanție-Returnare va fi implementat pe 30 noiembrie

Pe 30 noiembrie 2023 va fi implementat primul sistem PET într-un dispozitiv automat de colectare a ambalajelor, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Sistemul Garanție-Returnare este cel mai mare proiect din sectorul public și privat din țară, iar pentru inițierea lui au fost alocate peste 85 de milioane de euro.

Scopul sistemului este de a recicla anual 7 miliarde de deșeuri. Punctele de reciclare se vor amplasa în magazine sau în hipermarketuri, iar în momentul în care ambalajele vor fi returnate, clienții vor primi o parte din costul produsului.

Un pet reciclat = 50 de bani

În teorie, de la data de 30 noiembrie, pentru fiecare pet, sticlă sau cutie de aluminiu returnată, vom primi înapoi 50 de bani, adică suma pe care o plătim în plus la achiziționarea produsului.

80.000 de comercianți se vor înscrie în program, asftel el va fi prezent în toată țara, în special în sate și comune, diferența fiind că acolo vânzătorii vor fi cei care vor primi recipientele și vor returna cei 50 de bani clienților.

Proiectul trebuia să fie inaugurat pe 1 ianuarie 2021, dar a fost amânat de două ori. Compania responsabilă de implementarea sistemului a mai cerut și o a treia amânare, dar Guvernul a refuzat-o.

Rămâne termenul la care sistemul garanție-returnare va porni în România. Acest termen nu este negociabil, iar eu consider că o țară nu se poate construi din amânări. Mă refer la amânări, pentru că acest sistem a tot fost amânat. La 30 noiembrie voi introduce primul PET într-un echipament de colectare automată a acestor ambalaje și programul va funcționa”, susține Mircea Fechet, ministrul Mediului.

În România se reciclează doar 11% din deșeuri

România este pe ultimul loc la reciclare în Uniunea Europeană. Noi reciclăm, anual, doar 11% din totalul de deșeuri, dar cu reciclarea peturilor, sticlelor și cutiilor din aluminiu, amm ajunge la 40%.

Per ansamblu,  ambalajele în România se reciclează undeva la 40% din totalul ambalajelor care intră în piață. Prin comparație, sistemele de garanție-returnare din statele unde deja funcționează, reușesc să recupereze din piață mai mult de două ori decât o facem noi acum prin colectarea separată. 90-95% în anumite țări, deci diferența este foarte mare”, explică Raul Pop, expert reciclare deșeuri.

Întârzierile au avut loc după ce compania responsabilă cu implementarea sistemului a crezut, la începutul proiectului, că vor fi nevoie de șase centre de sortare, dar acum și-au dat seama că este nevoie de 17.