Sistemul informatic al ANAF-ului, un instrument necesar, dar nefuncțional

Publicat: 08 feb. 2024, 20:15, de Alina Cristea, în ECONOMIE , ? cititori
Sistemul informatic al ANAF-ului, un instrument necesar, dar nefuncțional

Sistemul informatic al ANAF este un instrument absolut necesar pentru o mai bună administrare, pentru reducerea evaziunii fiscale uriașe. Din păcate, prin modul în care a fost implementat  nu se va reuși să se reducă evaziunea, ci doar va complica viața contribuabilului.

La ultimul studiu privind GAP-ul (taxa neîncasată) de TVA rezultatele pentru  România au fost dezastruoase 36,7% din TVA ul teoretic colectat, adică 9 miliarde de euro. De ce nu reușim să reducem GAP-ul de TVA în ciuda tuturor măsurilor adoptate, în contextul în care, aceleași măsuri au produs efecte în restul statelor UE?!

”Graficele pe care le-am realizat pentru studiul GAB  sugerează că avem o altă problemă, iar singura explicație plauzibilă este că, la noi, cineva fură foarte mult, fără a fi deranjat de sistemul nostru de combatere a fraudei, sistem care pare complet neputincios”, declară avocatul Gabriel Biriș la podcastul Dialogurile Puterii.

Sistemul informatic al ANAF trebuia să ducă la simplificarea semnificativă a vieții contribuabililor mici și mijlocii. Adică Ro-Efactura trebuia să fie o aplicație de facturare pe care să accesăm la propriul sistem și în momentul în care dădeam click să emitem factura, primeam, dădeam informația de pe factură, primeam numărul de pe factură și trimiteam la client.

Aceasta trebuia să fie un instrument atât de eficientizare a colectării, dar mai ales de simplificare a activității firmelor mici.

„Ceea ce a complicat e greu de răspuns la această întrebare, dar senzația mea, și îmi asum ce spun, este că nu se dorește să se reducă evaziunea. Și atunci ne facem că facem, arătăm la comisie că avem jalon în PNRR, arătăm la FMI, că uite că  facem eforturi să reducem evaziunea, dar de fapt nu vrem să facem nimic. Și atunci jocul ăsta de glezne e pe cârca contribuabililor.

Să reducem analfabetismul funcțional, să investim în educație, să investim în infrastructură, să ne fie drag să stăm în țară, nu să vedem că după ce că avem o problemă cu natalitatea, că numărul de copii este mai mic decât numărul de adulți și seniori, mult mai mic pe fiecare an și din ce în ce mai mic, jumătate din ei sunt analfabeți funcționali, iar din cei care sunt foarte buni, trei sferturi vor să plece din țară. Nu asta este aici. În direcția asta ne ducem cu genul acesta de politici care au fost în ultimii ani. Văd ceva eforturi în ultima perioadă, dar mult prea mici”, a mai spus Biriș.